Tekenen van zwakte

Momenteel vertoont de Chinese economie wel wat tekenen van zwakte, zo stelt Philippe Gijsels van BNP Paribas. Cijfers zijn vaak moeilijk te lezen en nog vaker moeilijker te interpreteren. Een goede manier om een zicht te krijgen op China is te kijken naar de resultaten van zijn al dan niet sterke groei zoals de grondstoffenprijzen en de vraag naar grondstoffen.

Grondstoffenbedrijven zien vraag afnemen

Een aantal grote grondstoffenbedrijven zoals BHP Billiton gaven recent aan dat ze de vraag zien afnemen in het geval van BHPB naar ijzererts. Dit alles geeft aan dat de Chinese economie toch wat trager groeit. Desalniettemin gaan we momenteel nog uit van een zachte landing.

China heeft nog voldoende munitie achter de hand

De Chinese overheid heeft volgens Gijsels immers nog voldoende munitie achter de hand (reserves en intrestvoeten die niet nul zijn) om de economie terug aan te zwengelen. Uit het verleden blijkt dat ze daar behoorlijk succesvol in zijn. Maar de langere termijn problemen met betrekking tot de vastgoedsector, de huizenmarkt en de demografie blijven. Maar het ziet er naar uit dat het niet noodzakelijk dit jaar zal zijn dat ze naar de oppervlakte moeten komen. Mogelijk is dat voor 2014 of 2015, zo besluit de BNP Paribas-econoom.

Tekenen van zwakte Momenteel vertoont de Chinese economie wel wat tekenen van zwakte, zo stelt Philippe Gijsels van BNP Paribas. Cijfers zijn vaak moeilijk te lezen en nog vaker moeilijker te interpreteren. Een goede manier om een zicht te krijgen op China is te kijken naar de resultaten van zijn al dan niet sterke groei zoals de grondstoffenprijzen en de vraag naar grondstoffen. Grondstoffenbedrijven zien vraag afnemen Een aantal grote grondstoffenbedrijven zoals BHP Billiton gaven recent aan dat ze de vraag zien afnemen in het geval van BHPB naar ijzererts. Dit alles geeft aan dat de Chinese economie toch wat trager groeit. Desalniettemin gaan we momenteel nog uit van een zachte landing. China heeft nog voldoende munitie achter de hand De Chinese overheid heeft volgens Gijsels immers nog voldoende munitie achter de hand (reserves en intrestvoeten die niet nul zijn) om de economie terug aan te zwengelen. Uit het verleden blijkt dat ze daar behoorlijk succesvol in zijn. Maar de langere termijn problemen met betrekking tot de vastgoedsector, de huizenmarkt en de demografie blijven. Maar het ziet er naar uit dat het niet noodzakelijk dit jaar zal zijn dat ze naar de oppervlakte moeten komen. Mogelijk is dat voor 2014 of 2015, zo besluit de BNP Paribas-econoom.