Een stijging van de koers van de yuan met 20% kan leiden tot sociale instabiliteit en uiteindelijk ook tot sociale onrust. Daarmee formuleert Wen Jiabao een duidelijk antwoord op de Amerikaanse eisen.

Een forse stijging van de koers van de yuan zou leiden tot het over kop gaan van bedrijven op grote schaal, tot het verlies van miljoenen jobs en tot de terugkeer van veel Chinezen naar hun geboortestreek. Er zou dus een ganse volksverhuizing op gang kunnen komen.

Wen herhaalde nogmaals dat niet de yuan verantwoordelijk moet worden geacht voor het tekort op de Amerikaanse handelsbalans. Sinds de loskoppeling van de yuan van de dollar is de koers van de Chinese munt licht gestegen. Die stijging is echter onvoldoende om de Amerikanen genoegdoening te geven.

Een stijging van de koers van de yuan met 20% kan leiden tot sociale instabiliteit en uiteindelijk ook tot sociale onrust. Daarmee formuleert Wen Jiabao een duidelijk antwoord op de Amerikaanse eisen. Een forse stijging van de koers van de yuan zou leiden tot het over kop gaan van bedrijven op grote schaal, tot het verlies van miljoenen jobs en tot de terugkeer van veel Chinezen naar hun geboortestreek. Er zou dus een ganse volksverhuizing op gang kunnen komen. Wen herhaalde nogmaals dat niet de yuan verantwoordelijk moet worden geacht voor het tekort op de Amerikaanse handelsbalans. Sinds de loskoppeling van de yuan van de dollar is de koers van de Chinese munt licht gestegen. Die stijging is echter onvoldoende om de Amerikanen genoegdoening te geven.