De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde dat de economische situatie moeilijk blijft, hij kondigde nieuwe maatregelen aan die de groei moeten stimuleren. De beleggers vrezen echter dat een vertragende economie de bedrijfsresultaten onder druk gaat zetten.

Afzwakking Azië leidt tot verdere maatregelen

De centrale bank van Zuid Korea heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers verrassend de rente verlaagd. Vorige week werden de exportverwachtingen al neerwaarts bijgesteld. Het land is erg exportafhankelijk en de wereldwijde economische afzwakking heeft dus een negatief effect.

Morgen komen de economische groeicijfers over het eerste kwartaal van China. Verwacht wordt dat de groei is afgezwakt tot net boven de 7%.

Daarnaast is de won dit jaar sterker geworden ten opzichte van de dollar en yen, mede door het ruime monetaire beleid in deze landen en door de stijging van de valutareserves in Korea.

De centrale bank meent wel dat wereldwijde coördinatie van het monetaire beleid steeds wenselijker wordt. Brazilië verlaagde vanochtend ook de rentetarieven.

Emissie Italiaanse obligaties verliep redelijk succesvol

Moody's heeft de rating van Italië met twee stappen verlaagd naar Baa2 en houdt een negatief vooruitzicht op de rating. Moody's heeft daarmee de laagste rating van de drie grote ratingagencies; Fitch hanteert een A- en S&P BBB+. De emissie van verschillende obligaties verliep vrijdag ondanks de verlaging redelijk goed voor het land.

De vooraf maximaal aangegeven maximale bedrag van Eur 5,25 mrd werd opgehaald. Na het nieuws over de ratingverlaging liep de 10-jaars risico-opslag vrijdagochtend met circa 20 bps op.

Na de emissie liep het verschil weer iets terug, maar staat volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds rond het hoogste niveau in de afgelopen maanden.

De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde dat de economische situatie moeilijk blijft, hij kondigde nieuwe maatregelen aan die de groei moeten stimuleren. De beleggers vrezen echter dat een vertragende economie de bedrijfsresultaten onder druk gaat zetten. Afzwakking Azië leidt tot verdere maatregelen De centrale bank van Zuid Korea heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers verrassend de rente verlaagd. Vorige week werden de exportverwachtingen al neerwaarts bijgesteld. Het land is erg exportafhankelijk en de wereldwijde economische afzwakking heeft dus een negatief effect. Morgen komen de economische groeicijfers over het eerste kwartaal van China. Verwacht wordt dat de groei is afgezwakt tot net boven de 7%. Daarnaast is de won dit jaar sterker geworden ten opzichte van de dollar en yen, mede door het ruime monetaire beleid in deze landen en door de stijging van de valutareserves in Korea. De centrale bank meent wel dat wereldwijde coördinatie van het monetaire beleid steeds wenselijker wordt. Brazilië verlaagde vanochtend ook de rentetarieven.Emissie Italiaanse obligaties verliep redelijk succesvol Moody's heeft de rating van Italië met twee stappen verlaagd naar Baa2 en houdt een negatief vooruitzicht op de rating. Moody's heeft daarmee de laagste rating van de drie grote ratingagencies; Fitch hanteert een A- en S&P BBB+. De emissie van verschillende obligaties verliep vrijdag ondanks de verlaging redelijk goed voor het land. De vooraf maximaal aangegeven maximale bedrag van Eur 5,25 mrd werd opgehaald. Na het nieuws over de ratingverlaging liep de 10-jaars risico-opslag vrijdagochtend met circa 20 bps op. Na de emissie liep het verschil weer iets terug, maar staat volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds rond het hoogste niveau in de afgelopen maanden.