De analisten hadden op een nog sterkere stijging (+5,40%) gerekend, maar zonder rekening te houden met de volatiele voedselprijzen steeg de onderliggende inflatie aan het snelste tempo voor de afgelopen vijf jaar.

Ten opzichte van december was er sprake van een versnelling, want toen bedroeg het inflatieniveau nog maar 4,60%. Op het niveau van de productenprijzen was er sprake van een stijging met 6,60% in plaats van met 5,90%.

Liu Li-gang, voor Australia & New Zealand Banking Group werkzaam als econoom in Hong Kong, is van mening dat China in een periode van structurele inflatie is beland. Hij verwacht dat er meer renteverhogingen op komst zijn. De geldhoeveelheid steeg vorige maand met 53% en dat is geen goed signaal.

De analisten hadden op een nog sterkere stijging (+5,40%) gerekend, maar zonder rekening te houden met de volatiele voedselprijzen steeg de onderliggende inflatie aan het snelste tempo voor de afgelopen vijf jaar. Ten opzichte van december was er sprake van een versnelling, want toen bedroeg het inflatieniveau nog maar 4,60%. Op het niveau van de productenprijzen was er sprake van een stijging met 6,60% in plaats van met 5,90%. Liu Li-gang, voor Australia & New Zealand Banking Group werkzaam als econoom in Hong Kong, is van mening dat China in een periode van structurele inflatie is beland. Hij verwacht dat er meer renteverhogingen op komst zijn. De geldhoeveelheid steeg vorige maand met 53% en dat is geen goed signaal.