Vice-minister van Handel Fang Aiqin reageerde daarmee op het bericht dat de inflatie in februari een nieuwe piek voor de afgelopen 16 maanden bereikte. Volgens Fang hoeven we ons daarover geen zorgen te maken.

Er zijn niet alleen factoren die de prijzen doen stijgen, maar er eveneens factoren die een prijsremmend effect hebben. Uiteindelijk is het de bedoeling van de Chinese overheid om de inflatie onder het niveau van 3% te houden.

China wordt echter geconfronteerd met een mogelijke oververhitting van de economie, waardoor de centrale bank mogelijk gedwongen zal zijn om de rente toch te verhogen.

De People's Bank of China kan haar basisrente zelfs al binnen drie maanden gaan verhogen, zo geloven alleszins Standard Chartered Bank Plc, Nomura Holdings Inc. en Royal Bank of Canada.

Fang is van mening dat de inflatiedoelstelling van 3% nog steeds realistisch is, hoewel de inflatie volgens Financial News tijdens het eerste kwartaal verder zal gaan stijgen.

Daarbij moet echter vooral de kerninflatie in de gaten worden gehouden, want de effectieve inflatie wordt sterk beïnvloed door de volatiele voedings- en energieprijzen.

He Keng, vice chairman van het Financial and Economic Committee of the National People's Congress, waarschuwde vorige week dat de steunmaatregelen niet te snel teruggetrokken mogen worden.

Vice-minister van Handel Fang Aiqin reageerde daarmee op het bericht dat de inflatie in februari een nieuwe piek voor de afgelopen 16 maanden bereikte. Volgens Fang hoeven we ons daarover geen zorgen te maken. Er zijn niet alleen factoren die de prijzen doen stijgen, maar er eveneens factoren die een prijsremmend effect hebben. Uiteindelijk is het de bedoeling van de Chinese overheid om de inflatie onder het niveau van 3% te houden. China wordt echter geconfronteerd met een mogelijke oververhitting van de economie, waardoor de centrale bank mogelijk gedwongen zal zijn om de rente toch te verhogen. De People's Bank of China kan haar basisrente zelfs al binnen drie maanden gaan verhogen, zo geloven alleszins Standard Chartered Bank Plc, Nomura Holdings Inc. en Royal Bank of Canada. Fang is van mening dat de inflatiedoelstelling van 3% nog steeds realistisch is, hoewel de inflatie volgens Financial News tijdens het eerste kwartaal verder zal gaan stijgen. Daarbij moet echter vooral de kerninflatie in de gaten worden gehouden, want de effectieve inflatie wordt sterk beïnvloed door de volatiele voedings- en energieprijzen. He Keng, vice chairman van het Financial and Economic Committee of the National People's Congress, waarschuwde vorige week dat de steunmaatregelen niet te snel teruggetrokken mogen worden.