Toch is de verwachting dat de inflatie dit jaar gematigd zal blijven, wat betekent dat de centrale bank nog over ruimte beschikt om haar monetaire politiek te versoepelen wanneer dit noodzakelijk zou zijn. Van grote inflatiedruk zou dus geen sprake zijn, tenzij de voedingsprijzen weer de pan uit zouden swingen.

Li Huiyong, economist bij Shenyin & Wanguo Securities in Shanghai, merkte op dat het effect van die voedingsprijzen niet mag onderschat worden.

Voeding is nog altijd goed voor ongeveer 30% van de Chinese consumentenprijzen, ook in het verleden waren de voedingsprijzen al verantwoordelijk voor inflatie.

Toch is de verwachting dat de inflatie dit jaar gematigd zal blijven, wat betekent dat de centrale bank nog over ruimte beschikt om haar monetaire politiek te versoepelen wanneer dit noodzakelijk zou zijn. Van grote inflatiedruk zou dus geen sprake zijn, tenzij de voedingsprijzen weer de pan uit zouden swingen. Li Huiyong, economist bij Shenyin & Wanguo Securities in Shanghai, merkte op dat het effect van die voedingsprijzen niet mag onderschat worden. Voeding is nog altijd goed voor ongeveer 30% van de Chinese consumentenprijzen, ook in het verleden waren de voedingsprijzen al verantwoordelijk voor inflatie.