Westerlingen proberen China altijd door westerse ogen te bekijken, maar dat zal nooit lukken. Maar wat zeggen de Chinezen zelf over hun situatie?

Zong Qinghou, stichter van de genoteerde brouwer Hangzhou Wahaha Group en één van de rijkste mannen in China, is van mening dat de kapitaalmarkten er pure rommel zijn.

De beurs vormde na een klim van 1000 in 2005 tot 7000 in 2007 een zeepbel, om vervolgens in te storten. Als gevolg van te veel IPO's en een kwakkelende economie blijft de Shanghai Composite Index rond 2000 punten hangen. Alleen via handel met voorkennis valt er geld te verdienen.

De kleine beleggers, die klappen kregen tijdens de instorting van de koersen, zijn geleerd en blijven weg van de Chinese beurs. Ze denken, niet ten onrechte overigens, dat ze er toch geen geld kunnen verdienen. Ze zijn overgestapt naar de vastgoedmarkt, waar nu eveneens een zeepbel dreigt.

Westerlingen proberen China altijd door westerse ogen te bekijken, maar dat zal nooit lukken. Maar wat zeggen de Chinezen zelf over hun situatie? Zong Qinghou, stichter van de genoteerde brouwer Hangzhou Wahaha Group en één van de rijkste mannen in China, is van mening dat de kapitaalmarkten er pure rommel zijn. De beurs vormde na een klim van 1000 in 2005 tot 7000 in 2007 een zeepbel, om vervolgens in te storten. Als gevolg van te veel IPO's en een kwakkelende economie blijft de Shanghai Composite Index rond 2000 punten hangen. Alleen via handel met voorkennis valt er geld te verdienen. De kleine beleggers, die klappen kregen tijdens de instorting van de koersen, zijn geleerd en blijven weg van de Chinese beurs. Ze denken, niet ten onrechte overigens, dat ze er toch geen geld kunnen verdienen. Ze zijn overgestapt naar de vastgoedmarkt, waar nu eveneens een zeepbel dreigt.