Keith Bradsher van de New York Times wijst er op dat de Chinese regering nog meer redenen heeft dan voordien om met de cijfers te goochelen.

Politiek bevindt het land zich in een overgangsfase en daardoor neemt de druk op alle niveaus toe om met zo goed mogelijke cijfers uit te pakken.

Druk op managers neemt toe

Met name de managers van bedrijven worden met harde hand aangespoord om negatief nieuws met de mantel van de liefde te bedekken. Wanneer het elektriciteitsverbruik in een bedrijf daalt, krijgt de manager in kwestie het dringend advies om een status quo aan te geven.

Op die manier krijgt de buitenwereld een volledig verkeerd beeld van de Chinese economie. Dat beseft dat er iets mis is, groeit langzaam maar zeker bij de beleggers die in toenemende mate afstand nemen van de Chinese beurs. De koersen op de beurs van Shanghai bevinden zich nu op een dieptepunt voor de afgelopen vijf maanden.

Keith Bradsher van de New York Times wijst er op dat de Chinese regering nog meer redenen heeft dan voordien om met de cijfers te goochelen. Politiek bevindt het land zich in een overgangsfase en daardoor neemt de druk op alle niveaus toe om met zo goed mogelijke cijfers uit te pakken. Druk op managers neemt toe Met name de managers van bedrijven worden met harde hand aangespoord om negatief nieuws met de mantel van de liefde te bedekken. Wanneer het elektriciteitsverbruik in een bedrijf daalt, krijgt de manager in kwestie het dringend advies om een status quo aan te geven. Op die manier krijgt de buitenwereld een volledig verkeerd beeld van de Chinese economie. Dat beseft dat er iets mis is, groeit langzaam maar zeker bij de beleggers die in toenemende mate afstand nemen van de Chinese beurs. De koersen op de beurs van Shanghai bevinden zich nu op een dieptepunt voor de afgelopen vijf maanden.