De uitstaande privé-schulden zijn over een periode van vijf jaar met 56% gestegen, ze bedragen nu ongeveer 180% van het BBP. China leeft dus boven zijn stand. Het land kan zich dat een aantal jaren veroorloven vanwege de grote valutareserves die het land aanhoudt.

Die valutareserves zijn echter niet onuitputtelijk en op een bepaald moment kan het water de Chinese centrale bank tot boven de lippen komen, want ook de schulden van de banken spelen een rol. Die worden geschat op 2000 tot 3000 miljard dollar. Een dergelijk bedrag kan nog nipt gedekt worden door de valutareserves, maar wanneer de huidige politiek blijft gevolgd worden kan China aan de basis liggen van een wereldwijde schuldencrisis genre 2008.

De uitstaande privé-schulden zijn over een periode van vijf jaar met 56% gestegen, ze bedragen nu ongeveer 180% van het BBP. China leeft dus boven zijn stand. Het land kan zich dat een aantal jaren veroorloven vanwege de grote valutareserves die het land aanhoudt. Die valutareserves zijn echter niet onuitputtelijk en op een bepaald moment kan het water de Chinese centrale bank tot boven de lippen komen, want ook de schulden van de banken spelen een rol. Die worden geschat op 2000 tot 3000 miljard dollar. Een dergelijk bedrag kan nog nipt gedekt worden door de valutareserves, maar wanneer de huidige politiek blijft gevolgd worden kan China aan de basis liggen van een wereldwijde schuldencrisis genre 2008.