Chinese economie moet snel trager gaan groeien

De Chinese schuldengraad is in de afgelopen jaren door het dak gevlogen. Nomura Securities berekende dat China op het einde van vorig jaar voor een bedrag van 223 miljard dollar aan schulden in harde valuta’s had uitstaan. Die schulden blijven maar oplopen en dat is een situatie die op termijn onhoudbaar is.

De uitstaande privé-schulden zijn over een periode van vijf jaar met 56% gestegen, ze bedragen nu ongeveer 180% van het BBP. China leeft dus boven zijn stand. Het land kan zich dat een aantal jaren veroorloven vanwege de grote valutareserves die het land aanhoudt.

Die valutareserves zijn echter niet onuitputtelijk en op een bepaald moment kan het water de Chinese centrale bank tot boven de lippen komen, want ook de schulden van de banken spelen een rol. Die worden geschat op 2000 tot 3000 miljard dollar. Een dergelijk bedrag kan nog nipt gedekt worden door de valutareserves, maar wanneer de huidige politiek blijft gevolgd worden kan China aan de basis liggen van een wereldwijde schuldencrisis genre 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content