Dat is alleszins de mening van Richard Duncan, het vroeger hoofd global investment strategie bij ABN Amro. Duncan publiceerde in 2003 het boek "The Dollar Crisis", waarin hij waarschuwde voor een meltdown van het financieel systeem als gevolg van onevenwichten in de wereldhandel.

Duncan verwacht dat de Chinese economie tegen een muur is gebotst toen de Amerikaanse economie in een crisis dook. De Chinese economie is namelijk sterk exportgericht en die export valt nu voor een groot stuk weg.

Duncan verwacht niet dat China de dans zal kunnen ontspringen, dit vanwege het feit dat het land te groot is om in snel tempo de overgang van een exportgerichte economie naar een economie die hoofdzakelijk op binnenlandse consumptie is gericht te maken.

Bovendien heeft het land jarenlang te soepel omgesprongen met kredietverlening. Daardoor is er overcapaciteit ontstaan in de bedrijven en die overcapaciteit valt niet meer weg te werken.

De lonen in China zijn namelijk te laag om de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. De kredietboom kan China nu zuur gaan opbreken, waarbij Duncan de vergelijking maakt met het imploderen van de kredietboom in Dubai. Elke kredietboom moet volgens Duncan vroeg of laat imploderen en nu zou China wel eens aan de beurt kunnen zijn.

Dat is alleszins de mening van Richard Duncan, het vroeger hoofd global investment strategie bij ABN Amro. Duncan publiceerde in 2003 het boek "The Dollar Crisis", waarin hij waarschuwde voor een meltdown van het financieel systeem als gevolg van onevenwichten in de wereldhandel. Duncan verwacht dat de Chinese economie tegen een muur is gebotst toen de Amerikaanse economie in een crisis dook. De Chinese economie is namelijk sterk exportgericht en die export valt nu voor een groot stuk weg. Duncan verwacht niet dat China de dans zal kunnen ontspringen, dit vanwege het feit dat het land te groot is om in snel tempo de overgang van een exportgerichte economie naar een economie die hoofdzakelijk op binnenlandse consumptie is gericht te maken. Bovendien heeft het land jarenlang te soepel omgesprongen met kredietverlening. Daardoor is er overcapaciteit ontstaan in de bedrijven en die overcapaciteit valt niet meer weg te werken. De lonen in China zijn namelijk te laag om de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. De kredietboom kan China nu zuur gaan opbreken, waarbij Duncan de vergelijking maakt met het imploderen van de kredietboom in Dubai. Elke kredietboom moet volgens Duncan vroeg of laat imploderen en nu zou China wel eens aan de beurt kunnen zijn.