Het Chinese BBP heeft nu een totale waarde van 1337 miljard dollar, tegenover 1288 miljard dollar voor Japan. De Amerikaanse economie is echter nog steeds driemaal groter dan de Chinese.

China zal in het komende decennium de grootste exporteur worden, de grootste automarkt in de wereld, de grootste consument van energie en ga zo maar door.

Het mega-karakter van de Chinese economie biedt vanzelfsprekend enorme groeikansen, maar er zijn ook grote risico's aan verbonden.

Die risico's kunnen zich vertalen in zeepbellen en wanneer die exploderen kan dat verregaande gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Daarnaast is er ook een politiek risico, want Niall Ferguson van Harvard University ziet de Verenigde Staten in botsing komen met China. Dat hoeft volgens Ferguson niet noodzakelijk tot een oorlog leiden.

Het Chinese BBP heeft nu een totale waarde van 1337 miljard dollar, tegenover 1288 miljard dollar voor Japan. De Amerikaanse economie is echter nog steeds driemaal groter dan de Chinese. China zal in het komende decennium de grootste exporteur worden, de grootste automarkt in de wereld, de grootste consument van energie en ga zo maar door. Het mega-karakter van de Chinese economie biedt vanzelfsprekend enorme groeikansen, maar er zijn ook grote risico's aan verbonden. Die risico's kunnen zich vertalen in zeepbellen en wanneer die exploderen kan dat verregaande gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Daarnaast is er ook een politiek risico, want Niall Ferguson van Harvard University ziet de Verenigde Staten in botsing komen met China. Dat hoeft volgens Ferguson niet noodzakelijk tot een oorlog leiden.