Chinese economie groeit met 7,60%, twijfels blijven over betrouwbaarheid cijfer

De Chinese economie is tijdens het tweede kwartaal met 7,60% gegroeid. Er is zodoende sprake van een duidelijke groeivertraging ten opzichte van de 8,10% uit het eerste kwartaal. Het groeicijfer is het laagste sinds het eerste kwartaal van 2009, maar ligt wel in lijn van de verwachtingen.

De economen twijfelen echter nog aan de betrouwbaarheid van het cijfer, gezien de evolutie van de elektriciteitsconsumptie. Het blijft bijzonder moeilijk om de cijfers te interpreteren. De beleggers reageren in ieder geval opgelucht, de belangrijkste indices noteren licht in de plus.

Bank of Japan koopt risicovolle beleggingen op

De Bank of Japan hanteert al jaren een rente van 0% tot 0,1% en heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarom andere

middelen ingezet.

Ze koopt niet alleen obligaties op maar ook meer risicovolle beleggingen als onroerend goed en aandelentrackers.

Allemaal met als doel om inflatie aan te wakkeren en het vertrouwen van consumenten te verbeteren. Tussen zeggen en doen schijnt echter nog een groot gat te zitten, in die zin dat tot nu toe minder is gedaan dan in het voorgenomen programma stond.

Donderdagochtend kondigde de bank aan om Yen 5 biljoen extra in te zetten tot een totale omvang van Yen 45 biljoen (Eur 720 mrd). Omdat een ander programma afloopt, is de verruiming per saldo beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content