De Chinese centrale bank gaat het financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven verbieden om de handel in cryptomunten als bitcoin mogelijk te maken. Daar wil de bank strenger op gaan controleren. China is bovendien al langer jacht aan het maken op cryptominers. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen oplossen om zo betalingen in cryptomunten te verwerken.

De bekendmaking van het verbod zorgde voor een val in de koers van grote digitale munten, zoals bitcoin. Die leverde zo'n 4 procent in tot 42.900 dollar per stuk, omgerekend ruim 36.500 euro. Ether en Litecoin leverden ongeveer 8 procent in. Het marktvolume van de zowat 12.000 cryptomunten wereldwijd viel terug van ongeveer 2.000 naar 1.900 miljard dollar.

China is al langer kritisch ten opzichte van de virtuele munten, bijvoorbeeld door het hoge energieverbruik bij het 'minen' van de munten. Anderzijds zet Peking momenteel wel een digitale yuan in de steigers.

De Chinese centrale bank gaat het financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven verbieden om de handel in cryptomunten als bitcoin mogelijk te maken. Daar wil de bank strenger op gaan controleren. China is bovendien al langer jacht aan het maken op cryptominers. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen oplossen om zo betalingen in cryptomunten te verwerken. De bekendmaking van het verbod zorgde voor een val in de koers van grote digitale munten, zoals bitcoin. Die leverde zo'n 4 procent in tot 42.900 dollar per stuk, omgerekend ruim 36.500 euro. Ether en Litecoin leverden ongeveer 8 procent in. Het marktvolume van de zowat 12.000 cryptomunten wereldwijd viel terug van ongeveer 2.000 naar 1.900 miljard dollar. China is al langer kritisch ten opzichte van de virtuele munten, bijvoorbeeld door het hoge energieverbruik bij het 'minen' van de munten. Anderzijds zet Peking momenteel wel een digitale yuan in de steigers.