• China wil minder afhankelijk worden van export voor de economische groei en meer gaan leunen op de binnenlandse consumptie. Om dit te bereiken laat de centrale bank de munt steeds verder appreciëren tegenover de dollar, naar verwachting met een reële 2% tot 3% per jaar de komende 5 tot 10 jaar. De munt steeg sinds 2005 al met 25% tegenover de dollar.

• Tegelijkertijd mag de renminbi obligatiemarkt (de zogenaamde 'dim sum' obligaties) groeien. In 2012 had deze markt een omvang van 230 miljard renminbi, een stijging van 60% vergeleken met 2011. Dit kwam door de overheid die papier uitgaf, maar ook in toenemende mate door westerse bedrijven die obligaties uitgeven in de Chinese munt.

• Het zal nog een aantal jaar duren eer de internationalisatie van de renminbi compleet is, maar het tempo neemt toe. Investeerders met een langetermijnblik kunnen van de toenemende vrije en stijgende renminbi profiteren - direct via de munt zelf of via de obligatiemarkt. De westerse investeerder kan zo bovendien de financiële repressie in de thuismarkt ontlopen.

• China wil minder afhankelijk worden van export voor de economische groei en meer gaan leunen op de binnenlandse consumptie. Om dit te bereiken laat de centrale bank de munt steeds verder appreciëren tegenover de dollar, naar verwachting met een reële 2% tot 3% per jaar de komende 5 tot 10 jaar. De munt steeg sinds 2005 al met 25% tegenover de dollar. • Tegelijkertijd mag de renminbi obligatiemarkt (de zogenaamde 'dim sum' obligaties) groeien. In 2012 had deze markt een omvang van 230 miljard renminbi, een stijging van 60% vergeleken met 2011. Dit kwam door de overheid die papier uitgaf, maar ook in toenemende mate door westerse bedrijven die obligaties uitgeven in de Chinese munt. • Het zal nog een aantal jaar duren eer de internationalisatie van de renminbi compleet is, maar het tempo neemt toe. Investeerders met een langetermijnblik kunnen van de toenemende vrije en stijgende renminbi profiteren - direct via de munt zelf of via de obligatiemarkt. De westerse investeerder kan zo bovendien de financiële repressie in de thuismarkt ontlopen.