De People's Bank of China zou aan de beleggers al indicaties over de mogelijke investeringsbereidheid hebben opgevraagd. Voorlopig weigeren de officiële instanties commentaar op de geruchten.

Het verkopen van staatsobligaties met een hogere rentevoet kan de voorbode zijn van een eerste verhoging van de benchmark rente in China in meer dan twee jaar. De verhoging kan gepaard gaan met een appreciatie van de koers van de yen.

Jiang Chao, analist bij Guotai Junan Securities Co., is van mening dat de Chinese centrale bank twee vliegen in één klap wil slaan. Op de eerste plaats kan via hogere rentevoeten de inflatie worden bestreden.

Minstens even belangrijk is dat door de appreciatie van de yuan tegemoet zou worden gekomen aan de eisen van de Amerikanen, die steeds nadrukkelijker roepen om een waardestijging van de yuan.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil in dat verband G-20 inschakelen om de druk op China te verhogen. Volgens de VS houdt China de eigen munt kunstmatig laag om zo een economisch voordeel te bekomen.

De People's Bank of China zou aan de beleggers al indicaties over de mogelijke investeringsbereidheid hebben opgevraagd. Voorlopig weigeren de officiële instanties commentaar op de geruchten. Het verkopen van staatsobligaties met een hogere rentevoet kan de voorbode zijn van een eerste verhoging van de benchmark rente in China in meer dan twee jaar. De verhoging kan gepaard gaan met een appreciatie van de koers van de yen. Jiang Chao, analist bij Guotai Junan Securities Co., is van mening dat de Chinese centrale bank twee vliegen in één klap wil slaan. Op de eerste plaats kan via hogere rentevoeten de inflatie worden bestreden. Minstens even belangrijk is dat door de appreciatie van de yuan tegemoet zou worden gekomen aan de eisen van de Amerikanen, die steeds nadrukkelijker roepen om een waardestijging van de yuan. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil in dat verband G-20 inschakelen om de druk op China te verhogen. Volgens de VS houdt China de eigen munt kunstmatig laag om zo een economisch voordeel te bekomen.