Chinese bouwsector heeft het moeilijk

Op de Europese beurzen valt vandaag geen vuurwerk te beleven, de belangrijkste indices blijven nog altijd dicht bij het slotniveau van gisteren. Telenet is inmiddels de sterkste stijger binnen de BEL 20, gevolgd door Bekaert en Delhaize. Ageas blijft zwak op koers liggen.

De beleidsmaatregelen die nodig zijn om de Chinese vastgoedsector af te koelen staan volgens professor Stefan Duchateau echter diametraal tegenover elkaar.

Een rentestijging moet immers de vastgoedsector terug onder controle brengen, maar om de industriële activiteit aan te zwengelen is een rentedaling nodig.

De Chinese overheid manoeuvreert nu behoedzaam op de interbancaire markt door tijdelijk liquiditeit te onttrekken, telkens wanneer ze oordeelt dat opnieuw teveel geld afvloeit naar de vastgoedzeepbel.

De aandelenmarkten hebben deze strategie intussen ook wel in de gaten: koersen van aandelen in de bouwsector kleuren groen, koersen van op consumptie gerichte aandelen echter steeds roder – voor een goed begrip: in China geldt er een omgekeerde kleurcode: rood betekent daar stijging, terwijl groen duidt op een daling …Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content