Geruchten over het mogelijk omvallen van banken zorgde voor een bankrun waardoor geldautomaten zonder geld kwamen te zitten wat bijdroeg aan de paniek.

De Chinese beursindices daalden de afgelopen maand met gemiddeld 15%. Toch behoeven we volgens Steentjes geen angst te hebben voor een kredietcrisis zoals de Westerse wereld die 5 jaar geleden meemaakte.

China is simpelweg anders. Om te beginnen was in 2008 het niet willen redden van Lehmann de grote schok waardoor banken elkaar niet meer vertrouwden.

De centrale banken moesten alles op alles zetten om dat vertrouwen te herstellen. In China besloot de centrale bank van de ene dag op de andere het geldmarktloket dicht te gooien. En daardoor steeg de rente met 25%.

De centrale bank deed dit bewust om de overmatige kredietgroei te beteugelen. De economische groei is groot in China maar de kredietverlening groeit nog sneller.

En dat moet een keer gekeerd worden. Een ander aspect waarin de vergelijking met 2008 mank gaat is de kwaliteit van de banken.

Die is op een aantal manieren totaal anders dan de Westerse. Allereerst is de spaarquote in China hoog.

Financiering van de kredietverlening is dus niet afhankelijk van andere banken die snel geld kunnen wegsluizen.

Een tweede aspect is dat leningen die worden gegeven niet meer dan 75% mogen zijn van de spaargelden.

Het is dan ook niet vreemd dat de Chinese banken allemaal al voldoen aan de nieuwe Basel 3 regels. Iets waar veel Westerse banken nog naar toe moeten.

Geruchten over het mogelijk omvallen van banken zorgde voor een bankrun waardoor geldautomaten zonder geld kwamen te zitten wat bijdroeg aan de paniek. De Chinese beursindices daalden de afgelopen maand met gemiddeld 15%. Toch behoeven we volgens Steentjes geen angst te hebben voor een kredietcrisis zoals de Westerse wereld die 5 jaar geleden meemaakte. China is simpelweg anders. Om te beginnen was in 2008 het niet willen redden van Lehmann de grote schok waardoor banken elkaar niet meer vertrouwden. De centrale banken moesten alles op alles zetten om dat vertrouwen te herstellen. In China besloot de centrale bank van de ene dag op de andere het geldmarktloket dicht te gooien. En daardoor steeg de rente met 25%. De centrale bank deed dit bewust om de overmatige kredietgroei te beteugelen. De economische groei is groot in China maar de kredietverlening groeit nog sneller. En dat moet een keer gekeerd worden. Een ander aspect waarin de vergelijking met 2008 mank gaat is de kwaliteit van de banken. Die is op een aantal manieren totaal anders dan de Westerse. Allereerst is de spaarquote in China hoog. Financiering van de kredietverlening is dus niet afhankelijk van andere banken die snel geld kunnen wegsluizen. Een tweede aspect is dat leningen die worden gegeven niet meer dan 75% mogen zijn van de spaargelden. Het is dan ook niet vreemd dat de Chinese banken allemaal al voldoen aan de nieuwe Basel 3 regels. Iets waar veel Westerse banken nog naar toe moeten.