Maar als Van Herck het bredere plaatje bekijkt, stelt hij vast dat de Chinese beurs in de laatste maanden van 2012 een mooi

herstel inzette.

De motor voor dit beursherstel was de verandering in het monetaire beleid van de Chinese centrale bank. Om de vastgoedspeculatie aan banden te leggen, werd vanaf 2011 een strak monetair beleid gevoerd.

De economie lijkt nu voldoende vertraagd om de kortetermijnrente in China op een lager peil te brengen. De beurs heeft er reeds op geanticipeerd door in het laatste kwartaal van 2012 met meer dan 20% te stijgen.

Een korte adempauze (lees: tijdelijke neerwaartse correctie) is dan ook welkom en die hebben we in de eerste maanden van 2013 gehad.

Ondertussen veert zowel de Shanghai Composite als de MSCI China mooi op. Het economisch nieuws uit China kan de beurs alvast ondersteunen: gisterenmorgen werd bekendgemaakt dat de HSBC Manufacturing PMI index in maart een (hoger-dan-verwacht) niveau van 51,7 punten bereikte.

Een cijfer boven 50 wijst op expansie van de industriële sector. In februari stond deze index nog op 50,4 punten en de analistenverwachting was 50,8 punten.

Maar als Van Herck het bredere plaatje bekijkt, stelt hij vast dat de Chinese beurs in de laatste maanden van 2012 een mooi herstel inzette. De motor voor dit beursherstel was de verandering in het monetaire beleid van de Chinese centrale bank. Om de vastgoedspeculatie aan banden te leggen, werd vanaf 2011 een strak monetair beleid gevoerd. De economie lijkt nu voldoende vertraagd om de kortetermijnrente in China op een lager peil te brengen. De beurs heeft er reeds op geanticipeerd door in het laatste kwartaal van 2012 met meer dan 20% te stijgen. Een korte adempauze (lees: tijdelijke neerwaartse correctie) is dan ook welkom en die hebben we in de eerste maanden van 2013 gehad. Ondertussen veert zowel de Shanghai Composite als de MSCI China mooi op. Het economisch nieuws uit China kan de beurs alvast ondersteunen: gisterenmorgen werd bekendgemaakt dat de HSBC Manufacturing PMI index in maart een (hoger-dan-verwacht) niveau van 51,7 punten bereikte. Een cijfer boven 50 wijst op expansie van de industriële sector. In februari stond deze index nog op 50,4 punten en de analistenverwachting was 50,8 punten.