Chinees reddingsplan

China heeft zondag een heroplevingsplan voor de economie bekendgemaakt. Tot eind 2010 zal er in totaal 4.000 miljard yuan (462,3 miljard euro of 586 miljard dollar) geïnvesteerd worden om de binnenlandse vraag te bevorderen. Momenteel vertraagt de groei van het bruto binnenlands product en stagneert de export ten gevolge van de wereldwijde financiële crisis.

De maatregelen, die bekendgemaakt werden op de website van de Chinese premier Wen Jiabao, werden woensdag aangenomen. Er is beslist om de staatsuitgaven te verhogen, en dat vooral op het vlak van infrastructuur.

“China heeft beslist om een actieve budgettaire politiek te volgen en om zijn monetaire politiek te matigen, om op die manier een snellere maar volgehouden economische groei te stimuleren door de binnenlandse vraag te versterken”, luidt het in een bericht van het kabinet van de eerste minister.

Het economisch heroplevingsplan komt er op het moment dat de wereldwijde vraag naar Chinese producten – de motor van de Chinese groei – vertraagt. Die vertraging is het gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Hoewel de financiële sector in China relatief goed beschermd is, wordt het land toch zwaar getroffen door de crisis. Door de vertraging van de export zijn er al fabrieken gesloten in het zuiden van het land en zijn er duizenden jobs verloren gegaan.

In het derde trimester is de economische groei gedaald tot 9 pct, het laagste niveau in vijf jaar. De autoriteiten hebben al meermaals gezegd dat ze de binnenlandse consumptie willen verhogen om de groei op peil te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content