Op de eerste plaats is er natuurlijk de energieprijs. Een vat ruwe olie blijft zonder meer duur, wat onvermijdelijk gevolgen voor de inflatie heeft. Daarnaast is er natuurlijk de inflatie die het gevolg is van de stijging van de voedselprijzen, de voedselinflatie steeg in augustus met 3,40%.

Chinese centrale bank krijgt minder armslag

Meer algemeen stegen ook de niet-voedselprijzen met 1,40%. Het ziet er niet naar uit dat de inflatietrend op korte of op middellange termijn zal worden gebroken, de gevolgen van het duurder worden van het voedsel gaan langzaam maar zeker doorsijpelen in het inflatiecijfer.

Daardoor krijgt de People's Bank of China, de Chinese centrale bank, minder armslag om de rente te verlagen. Dong Xian'an, economist bij Peking First Advisory, wees in verband met de inflatie op de stijging van de huizenprijzen, maar ook op daling van de producentenprijzen. De daling van de PPI wijst er op dat bedrijfswinsten onder druk staan.

Op de eerste plaats is er natuurlijk de energieprijs. Een vat ruwe olie blijft zonder meer duur, wat onvermijdelijk gevolgen voor de inflatie heeft. Daarnaast is er natuurlijk de inflatie die het gevolg is van de stijging van de voedselprijzen, de voedselinflatie steeg in augustus met 3,40%. Chinese centrale bank krijgt minder armslagMeer algemeen stegen ook de niet-voedselprijzen met 1,40%. Het ziet er niet naar uit dat de inflatietrend op korte of op middellange termijn zal worden gebroken, de gevolgen van het duurder worden van het voedsel gaan langzaam maar zeker doorsijpelen in het inflatiecijfer. Daardoor krijgt de People's Bank of China, de Chinese centrale bank, minder armslag om de rente te verlagen. Dong Xian'an, economist bij Peking First Advisory, wees in verband met de inflatie op de stijging van de huizenprijzen, maar ook op daling van de producentenprijzen. De daling van de PPI wijst er op dat bedrijfswinsten onder druk staan.