In de afgelopen maanden hebben de bedrijven relatief grote voorraden van beide grondstoffen aangelegd, dit uit vrees dat de prijzen voor beide grondstoffen in de komende maanden sterk zouden kunnen stijgen. Die vrees is ingegeven door de verwachting dat de Chinese economie vanaf het tweede kwartaal weer zou gaan aantrekken.

Andrew Driscoll, commodities analyst bij brokerage CLSA Asia-Pacific, wijst er op dat de geïmporteerde hoeveelheden grondstoffen relatief hoog blijven.

In februari werd een recordhoeveelheid aan vaten ruwe olie geïmporteerd en sindsdien is die hoeveelheid slechts lichtjes gedaald.

Geen harde landing voor Chinese economie

Driscoll wijst er op dat hetzelfde fenomeen zich voordoet bij koper en ijzererts, ondanks een daling van de import bevindt die zich relatief gezien nog steeds op een hoog niveau.

Per saldo blijft de import voor de meeste grondstoffen dan ook groter dan verwacht. Volgens Driscoll is de conclusie die mag worden getrokken dan ook duidelijk: van een harde landing voor de Chinese economie is in geen geval sprake, hooguit kan er van een lichte vertraging worden gesproken.

In de afgelopen maanden hebben de bedrijven relatief grote voorraden van beide grondstoffen aangelegd, dit uit vrees dat de prijzen voor beide grondstoffen in de komende maanden sterk zouden kunnen stijgen. Die vrees is ingegeven door de verwachting dat de Chinese economie vanaf het tweede kwartaal weer zou gaan aantrekken. Andrew Driscoll, commodities analyst bij brokerage CLSA Asia-Pacific, wijst er op dat de geïmporteerde hoeveelheden grondstoffen relatief hoog blijven. In februari werd een recordhoeveelheid aan vaten ruwe olie geïmporteerd en sindsdien is die hoeveelheid slechts lichtjes gedaald. Geen harde landing voor Chinese economieDriscoll wijst er op dat hetzelfde fenomeen zich voordoet bij koper en ijzererts, ondanks een daling van de import bevindt die zich relatief gezien nog steeds op een hoog niveau. Per saldo blijft de import voor de meeste grondstoffen dan ook groter dan verwacht. Volgens Driscoll is de conclusie die mag worden getrokken dan ook duidelijk: van een harde landing voor de Chinese economie is in geen geval sprake, hooguit kan er van een lichte vertraging worden gesproken.