Dit verschil op zich is volgens Royal Bank of Scotland wellicht zorgwekkend, maar stel dat dit correct is. Vormen de leningen van de lokale Chinese overheden een potentieel probleem voor China en de Chinese economie?

Volgens China zelf in ieder geval niet. Het Chinese ministerie van financiën gaf onlangs aan dat de leningen van lokale overheden "controllable" zijn.

Bezittingen van lokale overheden zouden eventueel kunnen worden verkocht om leningen af te betalen.

"China's lokale overheden bezitten vaste activa, land, grondstoffen en vele andere activa" aldus het Chinese ministerie van financiën daarnaast laat de Chinese economie een sterke groei zien.

Toch is zeker niet iedereen gerust: zo schat S&P dat 30% van de leningen die zijn afgesloten door lokale overheden niet kan worden terugbetaald.

Is China potentieel het volgende land met een schuldenprobleem, of valt het wel mee? Johan Smit van Intereffekt gaf in een seminar op 19 juli aan dat ook inclusief de leningen van lokale overheden de schulden nog altijd een stuk lager zijn dan die van de meeste Westerse economieën.

Dit verschil op zich is volgens Royal Bank of Scotland wellicht zorgwekkend, maar stel dat dit correct is. Vormen de leningen van de lokale Chinese overheden een potentieel probleem voor China en de Chinese economie? Volgens China zelf in ieder geval niet. Het Chinese ministerie van financiën gaf onlangs aan dat de leningen van lokale overheden "controllable" zijn. Bezittingen van lokale overheden zouden eventueel kunnen worden verkocht om leningen af te betalen. "China's lokale overheden bezitten vaste activa, land, grondstoffen en vele andere activa" aldus het Chinese ministerie van financiën daarnaast laat de Chinese economie een sterke groei zien. Toch is zeker niet iedereen gerust: zo schat S&P dat 30% van de leningen die zijn afgesloten door lokale overheden niet kan worden terugbetaald. Is China potentieel het volgende land met een schuldenprobleem, of valt het wel mee? Johan Smit van Intereffekt gaf in een seminar op 19 juli aan dat ook inclusief de leningen van lokale overheden de schulden nog altijd een stuk lager zijn dan die van de meeste Westerse economieën.