Tijdens het vierde kwartaal groeide de Chinese economie met 10,70%, waardoor de groei op jaarbasis uitkwam op 8,70%. De groeicijfers overtroffen de verwachtingen van de analisten.

Anderzijds kwamen echter ook de inflatiecijfers hoger dan verwacht uit, hoofdzakelijk als gevolg van een stijging van de voedingsprijzen. Bovendien is actie nodig in de strijd tegen het onstaan van nieuwe zeepbellen.

De sterke economische groei is onde andere te danken aan het feit dat de Chinese banken op grote schaal kredieten zijn gaan verstrekken. Een deel van die kredieten zijn echter ook gebruikt om vastgoed, aandelen en andere speculatieve activa te kopen.

In 2009 werd voor een totaal bedrag van 9500 miljard yuan of 1390 miljard dollar aan kredieten opgenomen. Een dergelijke kredietverstrekking leidt automatisch tot overinvesteringen in sommige industrietakken zoals staal en cement. Daardoor dreigt er overcapacteit.

De Chinese autoriteit staat nu voor de moeilijke opgave om de kredietverstrekking af te remmen zonder de economische groei in gevaar te brengen. Ook de evolutie van de inflatie zal nauwlettend in de gaten gehouden worden.

De problemen in China wegen al een paar dagen op de beurskoersen. Algemeen wordt verwacht dat de rente deze zomer zal worden opgetrokken en dat er meer beperkingen aan de banken gaan opgelegd worden.

Tijdens het vierde kwartaal groeide de Chinese economie met 10,70%, waardoor de groei op jaarbasis uitkwam op 8,70%. De groeicijfers overtroffen de verwachtingen van de analisten. Anderzijds kwamen echter ook de inflatiecijfers hoger dan verwacht uit, hoofdzakelijk als gevolg van een stijging van de voedingsprijzen. Bovendien is actie nodig in de strijd tegen het onstaan van nieuwe zeepbellen. De sterke economische groei is onde andere te danken aan het feit dat de Chinese banken op grote schaal kredieten zijn gaan verstrekken. Een deel van die kredieten zijn echter ook gebruikt om vastgoed, aandelen en andere speculatieve activa te kopen. In 2009 werd voor een totaal bedrag van 9500 miljard yuan of 1390 miljard dollar aan kredieten opgenomen. Een dergelijke kredietverstrekking leidt automatisch tot overinvesteringen in sommige industrietakken zoals staal en cement. Daardoor dreigt er overcapacteit. De Chinese autoriteit staat nu voor de moeilijke opgave om de kredietverstrekking af te remmen zonder de economische groei in gevaar te brengen. Ook de evolutie van de inflatie zal nauwlettend in de gaten gehouden worden. De problemen in China wegen al een paar dagen op de beurskoersen. Algemeen wordt verwacht dat de rente deze zomer zal worden opgetrokken en dat er meer beperkingen aan de banken gaan opgelegd worden.