Het voorbeeld van de goedkope lonen dreigt echter verloren te gaan, met als gevolg dat China binnen enkele jaren niet langer de fabriek van de wereld zal zijn.

Die rol kan worden overgenomen door een aantal Zuid-Oost Aziatische buurlanden, waar de lonen momenteel lager zijn dan in China zelf.

Nike vormt een goed voorbeeld van wat er aan het gebeuren is. Vanwege de lagere kosten in wat de Association of South East Asian Nations (Asean) wordt genoemd, wordt nog maar 32% van de wereldwijd verkochte Nike-schoenen in China gemaakt tegenover 40% in Vietnam. Nog niet zo lang geleden (in 2000) was dat nog 40% in China en maar 13% in Vietnam.

Het voorbeeld van de goedkope lonen dreigt echter verloren te gaan, met als gevolg dat China binnen enkele jaren niet langer de fabriek van de wereld zal zijn. Die rol kan worden overgenomen door een aantal Zuid-Oost Aziatische buurlanden, waar de lonen momenteel lager zijn dan in China zelf. Nike vormt een goed voorbeeld van wat er aan het gebeuren is. Vanwege de lagere kosten in wat de Association of South East Asian Nations (Asean) wordt genoemd, wordt nog maar 32% van de wereldwijd verkochte Nike-schoenen in China gemaakt tegenover 40% in Vietnam. Nog niet zo lang geleden (in 2000) was dat nog 40% in China en maar 13% in Vietnam.