Jeff Matthews, hedge-fund manager bij RAM Partners, vestigt echter de aandacht op een nieuw probleem waar tot dusver weinig aandacht aan was besteed: een tekort aan arbeidskrachten.

Twee factoren spelen hier een rol Op de eerste plaats is het westen van het land zich aan het ontwikkelen, waardoor miljoenen Chinezen werk dichter bij huis vinden. Ze gaan zodoende de industrie in het zuidoosten verlaten, waardoor die moeilijk nog aan arbeidskracht gaat raken.

Daarnaast heeft de politiek van één kind per gezin de demografie van het land grondig dooreen geschud. Er is vooral een gebrek aan vrouwen van 18 tot 25 jaar die vaak in fabrieken werken. Beide trends zijn lange termijn trends en gaan zich dus niet zo snel wijzigen. Ze gaan wel de kosten van fabrieksarbeid fors de hoogte injagen.

Jeff Matthews, hedge-fund manager bij RAM Partners, vestigt echter de aandacht op een nieuw probleem waar tot dusver weinig aandacht aan was besteed: een tekort aan arbeidskrachten. Twee factoren spelen hier een rol Op de eerste plaats is het westen van het land zich aan het ontwikkelen, waardoor miljoenen Chinezen werk dichter bij huis vinden. Ze gaan zodoende de industrie in het zuidoosten verlaten, waardoor die moeilijk nog aan arbeidskracht gaat raken. Daarnaast heeft de politiek van één kind per gezin de demografie van het land grondig dooreen geschud. Er is vooral een gebrek aan vrouwen van 18 tot 25 jaar die vaak in fabrieken werken. Beide trends zijn lange termijn trends en gaan zich dus niet zo snel wijzigen. Ze gaan wel de kosten van fabrieksarbeid fors de hoogte injagen.