Het is voor de eerste keer dat China de grootste automarkt in de wereld wordt. Verwacht wordt dat dit jaar 12,70 miljoen auto's en trucks zullen worden verkocht, tegenover 10,30 miljoen in de Verenigde Staten.

De cijfers zijn afkomstig van JD Power & Associates. Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat de Chinese autoverkopen op een bepaald moment de Amerikaanse zouden overtreffen.

Met 1,30 miljard mensen is de Chinese bevolking zowat het viervoudige van de Amerikaanse. Bovendien groeit de Chinese economie nog steeds in een snel tempo, terwijl de rest van de wereld met een crisis af te rekenen krijgt.

De snelheid waarmee de autoverkopen aantrekken, verbaast echter iedereen. De reden moet worden gezocht in de Chinese stimuleringsplannen, gekoppeld aan een sterke terugval op de Amerikaanse markt.

JD Power & Associates voorspelde twee jaar geleden dat China de Verenigde Staten op het vlak van autoverkopen pas in 2025 zou overvleugelen. Begin dit jaar werd verwacht dat in China maar 9 miljoen auto's zouden verkocht worden. Dat gaan er dus ruim een kwart meer worden.

Het is voor de eerste keer dat China de grootste automarkt in de wereld wordt. Verwacht wordt dat dit jaar 12,70 miljoen auto's en trucks zullen worden verkocht, tegenover 10,30 miljoen in de Verenigde Staten. De cijfers zijn afkomstig van JD Power & Associates. Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat de Chinese autoverkopen op een bepaald moment de Amerikaanse zouden overtreffen. Met 1,30 miljard mensen is de Chinese bevolking zowat het viervoudige van de Amerikaanse. Bovendien groeit de Chinese economie nog steeds in een snel tempo, terwijl de rest van de wereld met een crisis af te rekenen krijgt. De snelheid waarmee de autoverkopen aantrekken, verbaast echter iedereen. De reden moet worden gezocht in de Chinese stimuleringsplannen, gekoppeld aan een sterke terugval op de Amerikaanse markt. JD Power & Associates voorspelde twee jaar geleden dat China de Verenigde Staten op het vlak van autoverkopen pas in 2025 zou overvleugelen. Begin dit jaar werd verwacht dat in China maar 9 miljoen auto's zouden verkocht worden. Dat gaan er dus ruim een kwart meer worden.