Analisten verwijzen daarbij naar het Plaza Akkoord uit 1985, waarna de koers van de yen fors ging stijgen. De gevolgen daarvan zijn bekend: de Japanse economie stortte in een diep dal.

Dit gegeven moet voor ogen worden gehouden aan de vooravond van de meeting van G-20 die dit weekend in het Zuid-Koreaanse Gyeongju wordt gehouden. China zal daar waarschijnlijk niet toegeven aan de druk om de koers van de yuan verder te laten appreciëren.

Chinese regeringswoordvoerder Yao Jian wees er op dat een snelle stijging van de koers van de munt zou leiden tot een daling van de export, meer werkloosheid en een economische groeivertraging.

Ronald McKinnon, economieprofessor aan Stanford University in Californië en auteur van het boek "Dollar and Yen", ziet inderdaad gelijkenissen tussen de Japanse situatie toen en de Chinese situatie nu. Hij roept dan ook op tot voorzichtigheid.

Analisten verwijzen daarbij naar het Plaza Akkoord uit 1985, waarna de koers van de yen fors ging stijgen. De gevolgen daarvan zijn bekend: de Japanse economie stortte in een diep dal. Dit gegeven moet voor ogen worden gehouden aan de vooravond van de meeting van G-20 die dit weekend in het Zuid-Koreaanse Gyeongju wordt gehouden. China zal daar waarschijnlijk niet toegeven aan de druk om de koers van de yuan verder te laten appreciëren. Chinese regeringswoordvoerder Yao Jian wees er op dat een snelle stijging van de koers van de munt zou leiden tot een daling van de export, meer werkloosheid en een economische groeivertraging. Ronald McKinnon, economieprofessor aan Stanford University in Californië en auteur van het boek "Dollar and Yen", ziet inderdaad gelijkenissen tussen de Japanse situatie toen en de Chinese situatie nu. Hij roept dan ook op tot voorzichtigheid.