Het is de bedoeling dat China iets doet aan het deficiet op zijn handelsbalans. Wen deed tevens een oproep aan andere landen om zich ver te houden van economisch protectionisme.

Wen beklaagde er zich wel over dat sommige landen hun export probeerden te stimuleren door de koers van hun munt laag te houden. Namen van landen wou de Chinese premier echter niet geven.

Volgens Wen is dat een vorm van protectionisme. Dat protectionisme zou na de financiële crisis niet zijn afgenomen, wel integendeel. Volgens Wen is dat toenemend protectionisme een gevaar voor de wereldeconomie.

Hij riep Europa en de Verenigde Staten op om de beperkingen op de export van hoogtechnologische goederen naar China af te schaffen, kwestie van te komen tot een zo groot mogelijke vorm van vrijhandel.

Vooral de Verenigde Staten hebben de export van goederen met mogelijk militair belang naar China aan banden gelegd. Wordt die export toch toegelaten, dan zouden de handelsonevenwichten snel kunnen verdwijnen.

Wen deed ook een oproep aan de Verenigde Staten om de koers van de dollar veilig te stellen. Hij maakt zich zorgen over de grote hoeveelheden overheidspapier die China in portefeuille heeft.

Een depreciatie van de dollarkoers kan de waarde van die obligatieposities verminderen. China maakt zich volgens Wen zorgen over elke beweging in de dollarkoers.

Het is de bedoeling dat China iets doet aan het deficiet op zijn handelsbalans. Wen deed tevens een oproep aan andere landen om zich ver te houden van economisch protectionisme. Wen beklaagde er zich wel over dat sommige landen hun export probeerden te stimuleren door de koers van hun munt laag te houden. Namen van landen wou de Chinese premier echter niet geven. Volgens Wen is dat een vorm van protectionisme. Dat protectionisme zou na de financiële crisis niet zijn afgenomen, wel integendeel. Volgens Wen is dat toenemend protectionisme een gevaar voor de wereldeconomie. Hij riep Europa en de Verenigde Staten op om de beperkingen op de export van hoogtechnologische goederen naar China af te schaffen, kwestie van te komen tot een zo groot mogelijke vorm van vrijhandel. Vooral de Verenigde Staten hebben de export van goederen met mogelijk militair belang naar China aan banden gelegd. Wordt die export toch toegelaten, dan zouden de handelsonevenwichten snel kunnen verdwijnen. Wen deed ook een oproep aan de Verenigde Staten om de koers van de dollar veilig te stellen. Hij maakt zich zorgen over de grote hoeveelheden overheidspapier die China in portefeuille heeft. Een depreciatie van de dollarkoers kan de waarde van die obligatieposities verminderen. China maakt zich volgens Wen zorgen over elke beweging in de dollarkoers.