Recentelijk werd overigens de targetinflatie van 4% naar 3,5% teruggebracht. Dit houdt in dat de Chinese overheid sneller restrictiever begint op te treden bij haar monetaire beleid wanneer het algemene inflatiepeil hoger wordt dan het vooropgestelde niveau.

De verlaging van deze targetlijn betekent dan ook dat de Chinese overheid de boodschap de wereld instuurt dat er geen enkel risico zal worden genomen met de ontwikkeling van het prijspeil.

Niet ten onrechte want bij de buurlanden India en Vietnam wordt de economische groei duidelijk negatief geïmpacteerd door een voorthollende inflatie.

Ook in China begon de recente evolutie vrij plots in verkeerde richting te wijzen, maar dit was volgens Duchateau minder een gevolg van oververhittingverschijnselen of een te laks monetair beleid maar wel een directe resultante van de evolutie van voedselprijzen die een belangrijk onderdeel vormen van de totale prijsindex en met enige vertraging in eindprijzen voor de Chinese consument begonnen door te sijpelen.

Recentelijk werd overigens de targetinflatie van 4% naar 3,5% teruggebracht. Dit houdt in dat de Chinese overheid sneller restrictiever begint op te treden bij haar monetaire beleid wanneer het algemene inflatiepeil hoger wordt dan het vooropgestelde niveau. De verlaging van deze targetlijn betekent dan ook dat de Chinese overheid de boodschap de wereld instuurt dat er geen enkel risico zal worden genomen met de ontwikkeling van het prijspeil. Niet ten onrechte want bij de buurlanden India en Vietnam wordt de economische groei duidelijk negatief geïmpacteerd door een voorthollende inflatie. Ook in China begon de recente evolutie vrij plots in verkeerde richting te wijzen, maar dit was volgens Duchateau minder een gevolg van oververhittingverschijnselen of een te laks monetair beleid maar wel een directe resultante van de evolutie van voedselprijzen die een belangrijk onderdeel vormen van de totale prijsindex en met enige vertraging in eindprijzen voor de Chinese consument begonnen door te sijpelen.