Algemeen werd namelijk verwacht dat China nog even de kat uit de boom zou kijken in afwachting dat de economische gevolgen van de aardbeving in Japan duidelijker gaan zijn.

Xu Biao, econoom bij China Merchants Bank in Shenzhen, stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken, vooral omdat de Chinese centrale bank de geldhoeveelheid onder controle leek te hebben.

Hij sluit echter niet uit dat de maatregel proactief werd genomen, meer bepaald om een verwachte verdere stijging van het inflatieniveau te voorkomen. In februari bedroeg de Japanse inflatie 4,90%.

De People's Bank of China verwacht echter dat de inflatie in de komende maanden kan toenemen, onder andere omdat de vergelijkingsbasis met vorig jaar lager ligt. In 2010 was de prijsdruk op hetzelfde moment niet zo groot als nu.

Algemeen werd namelijk verwacht dat China nog even de kat uit de boom zou kijken in afwachting dat de economische gevolgen van de aardbeving in Japan duidelijker gaan zijn. Xu Biao, econoom bij China Merchants Bank in Shenzhen, stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken, vooral omdat de Chinese centrale bank de geldhoeveelheid onder controle leek te hebben. Hij sluit echter niet uit dat de maatregel proactief werd genomen, meer bepaald om een verwachte verdere stijging van het inflatieniveau te voorkomen. In februari bedroeg de Japanse inflatie 4,90%. De People's Bank of China verwacht echter dat de inflatie in de komende maanden kan toenemen, onder andere omdat de vergelijkingsbasis met vorig jaar lager ligt. In 2010 was de prijsdruk op hetzelfde moment niet zo groot als nu.