U.S. Treasury Secretary Tim Geithner verklaarde anderzijds dat de Chinese monetaire politiek - die er uit bestaat om de eigen munt ondergewaardeerd te houden - een gevaarlijke dynamiek oproept.

Martin Wolf, bij FT chief economics commentator, merkt op dat de spanningen over de Chinese munt verder reiken dan alleen maar de Verenigde Staten. Heel wat landen zijn kwaad op China.

Eigenlijk woedt er een strijd tussen China versus de rest van de wereld. Veel groeilanden zien een enorme kapitaalstroom omdat de FED de rente zo laag houdt.

Landen als Brazilië verliezen concurrentiekracht omdat de yuan de dollar onvoldoende loslaat, terwijl die dollar alsmaar zwakker wordt.

Gevolg is dat deze landen de controle over hun monetaire politiek verliezen en inflatie importeren. Volgens Wolf is de situatie totaal verlamd: de Chinezen willen zichzelf niet in de voet schieten, de Amerikanen willen dat evenmin.

U.S. Treasury Secretary Tim Geithner verklaarde anderzijds dat de Chinese monetaire politiek - die er uit bestaat om de eigen munt ondergewaardeerd te houden - een gevaarlijke dynamiek oproept. Martin Wolf, bij FT chief economics commentator, merkt op dat de spanningen over de Chinese munt verder reiken dan alleen maar de Verenigde Staten. Heel wat landen zijn kwaad op China. Eigenlijk woedt er een strijd tussen China versus de rest van de wereld. Veel groeilanden zien een enorme kapitaalstroom omdat de FED de rente zo laag houdt. Landen als Brazilië verliezen concurrentiekracht omdat de yuan de dollar onvoldoende loslaat, terwijl die dollar alsmaar zwakker wordt. Gevolg is dat deze landen de controle over hun monetaire politiek verliezen en inflatie importeren. Volgens Wolf is de situatie totaal verlamd: de Chinezen willen zichzelf niet in de voet schieten, de Amerikanen willen dat evenmin.