Gerekend vanaf november vorig jaar is het de zesde keer dat de banken verplicht worden om meer reserves aan te houden. Die verplichting heeft uiteraard te maken met de politiek om de kredietverstrekking aan banden te leggen.

De reserveratio voor de banken bedraagt nu het recordniveau van 20%. Als gevolg van de maatregel zal er ongeveer 350 miljard yuan minder beschikbaar zijn voor het toestaan van kredieten.

Op die manier wordt de geldgroei aan banden gelegd en zou de inflatiedruk moeten afnemen. De toename van de inflatiedruk is vooral het gevolg van de wereldwijde stijging van de grondstoffenprijzen.

Gerekend vanaf november vorig jaar is het de zesde keer dat de banken verplicht worden om meer reserves aan te houden. Die verplichting heeft uiteraard te maken met de politiek om de kredietverstrekking aan banden te leggen. De reserveratio voor de banken bedraagt nu het recordniveau van 20%. Als gevolg van de maatregel zal er ongeveer 350 miljard yuan minder beschikbaar zijn voor het toestaan van kredieten. Op die manier wordt de geldgroei aan banden gelegd en zou de inflatiedruk moeten afnemen. De toename van de inflatiedruk is vooral het gevolg van de wereldwijde stijging van de grondstoffenprijzen.