In Zuid-Afrika vinden volgens Royal Bank of Scotland momenteel de tweejaarlijkse loonsonderhandelingen plaats tussen de grote mijnvakbonden en de vertegenwoordigers van de werkgevers.

Traditioneel is het water tussen beide partijen in de beginfase erg diep en liggen de voorstellen ver uit elkaar. Een akkoord volgt meestal pas na enkele weken onderhandelen.

Toch is er een reële kans op een aanbodschok indien een overeenkomst uitblijft. Die zou met name in de platinaprijs voelbaar zijn want Zuid-Afrika staat in voor ongeveer 80 procent van de globale platinaproductie.

Platina werd op weekbasis 4,2 procent goedkoper. De prijs van een troy ounce palladium daalde met 1,9 procent.

In Zuid-Afrika vinden volgens Royal Bank of Scotland momenteel de tweejaarlijkse loonsonderhandelingen plaats tussen de grote mijnvakbonden en de vertegenwoordigers van de werkgevers. Traditioneel is het water tussen beide partijen in de beginfase erg diep en liggen de voorstellen ver uit elkaar. Een akkoord volgt meestal pas na enkele weken onderhandelen. Toch is er een reële kans op een aanbodschok indien een overeenkomst uitblijft. Die zou met name in de platinaprijs voelbaar zijn want Zuid-Afrika staat in voor ongeveer 80 procent van de globale platinaproductie. Platina werd op weekbasis 4,2 procent goedkoper. De prijs van een troy ounce palladium daalde met 1,9 procent.