China zal in de toekomst op vele gebieden zijn invloeden laten gelden, bijvoorbeeld op de manier waarop wagens worden ontworpen. Qua economische output is China op een aantal gebieden al de nummer twee in de wereld.

Daarmee neemt China terug de plaats in die het in de 18de eeuw kwijtspeelde, toen het Middenrijk - op dat moment het militair, technologisch en cultureel centrum van Azië - zijn hegemonie kwijtspeelde.

China is al de grootste exporteur, de grootste koper van auto's en de grootste staalproducent. De economische invloed van het land groeit wereldwijd bovendien nog elke dag.

Rob Subbaraman, chief Asia economist voor Nomura Securities, merkt op de macht tot dusver bij Japan geconcentreerd zat, maar dat dit niet langer het geval is.

China zal de ontwikkelingslanden een grotere stem geven in zowel de Wereldbank als het Internationaal Monetair Fonds.

De Japanse bevolking behoort echter nog steeds tot één van de rijksten in de wereld, met een inkomen per hoofd van 37.800 dollar. In de Verenigde Staten is dat 42.240 dollar, in China maar 3600 dollar.

China zal in de toekomst op vele gebieden zijn invloeden laten gelden, bijvoorbeeld op de manier waarop wagens worden ontworpen. Qua economische output is China op een aantal gebieden al de nummer twee in de wereld. Daarmee neemt China terug de plaats in die het in de 18de eeuw kwijtspeelde, toen het Middenrijk - op dat moment het militair, technologisch en cultureel centrum van Azië - zijn hegemonie kwijtspeelde. China is al de grootste exporteur, de grootste koper van auto's en de grootste staalproducent. De economische invloed van het land groeit wereldwijd bovendien nog elke dag. Rob Subbaraman, chief Asia economist voor Nomura Securities, merkt op de macht tot dusver bij Japan geconcentreerd zat, maar dat dit niet langer het geval is. China zal de ontwikkelingslanden een grotere stem geven in zowel de Wereldbank als het Internationaal Monetair Fonds. De Japanse bevolking behoort echter nog steeds tot één van de rijksten in de wereld, met een inkomen per hoofd van 37.800 dollar. In de Verenigde Staten is dat 42.240 dollar, in China maar 3600 dollar.