China is op zijn eentje goed voor 97% van de wereldwijde productie van die zeldzame metalen. Ze worden gebruikt in GSM's, harde schijven van computers en hybride auto's.

Eerder dit jaar blokkeerde Beijing al de export van zeldzame metalen naar Japan als gevolg van een dispuut over enkele eilanden. Beide landen claimen de eigendom over deze eilanden.

Als gevolg van de Chinese houding zijn verschillende landen in versneld tempo op zoek gegaan naar alternatieve bronnen voor deze metalen. Onder andere het Amerikaanse Molycorp openen of heropenen al bestaande mijnen.

Hetzelfde doet Thompson Creek Metals Co. in Canada. Ook twee Australische mijngroepen zijn volop aan het investeren in nieuwe mijnen. China blokkeert de export van zeldzame metalen onder andere om de eigen consumptie veilig te stellen.

China is op zijn eentje goed voor 97% van de wereldwijde productie van die zeldzame metalen. Ze worden gebruikt in GSM's, harde schijven van computers en hybride auto's. Eerder dit jaar blokkeerde Beijing al de export van zeldzame metalen naar Japan als gevolg van een dispuut over enkele eilanden. Beide landen claimen de eigendom over deze eilanden. Als gevolg van de Chinese houding zijn verschillende landen in versneld tempo op zoek gegaan naar alternatieve bronnen voor deze metalen. Onder andere het Amerikaanse Molycorp openen of heropenen al bestaande mijnen. Hetzelfde doet Thompson Creek Metals Co. in Canada. Ook twee Australische mijngroepen zijn volop aan het investeren in nieuwe mijnen. China blokkeert de export van zeldzame metalen onder andere om de eigen consumptie veilig te stellen.