China noemde vanmorgen de Amerikaanse monetaire politiek 'onverantwoordelijk', zowel wat de Verenigde Staten zelf betreft als wat de Chinese economie betreft.

De nieuwe stimuleringsmaatregelen gaan de economie alleen op korte termijn ondersteunen, van steun op lange termijn is geen sprake. Volgens Citigroup dwingt de FED China om op haar beurt de monetaire politiek te versoepelen.

Een week zonder limieten

De internationale aandelenmarkten moesten de afgelopen week aanvankelijk een stapje terug doen. Dat was volgens ABN Amro ook wel begrijpelijk na de hele sterke stijgingen aan het eind van de voorgaande week, die het gevolg waren van de voorstellen van Mario Draghi met betrekking tot het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties.

Overigens werd de week gekenmerkt door een aantal positieve ontwikkelingen. Het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe ziet geen belemmering voor Duitse deelname aan het permanente steunfonds (ESM), zolang de bijdrage de EUR 190 miljard maar niet overstijgt.

En zelfs dan kan het maximum worden verhoogd als de Bondsdag daar zijn goedkeuring maar over mag uitspreken. De Nederlandse parlementsverkiezingen, die weliswaar niet erg bepalend zijn voor de aandelenmarkten, hadden wel een aantal positieve uitkomsten: minder populisme, minder fragmentatie en minder anti-Europa dan er aanvankelijk dreigde.

China noemde vanmorgen de Amerikaanse monetaire politiek 'onverantwoordelijk', zowel wat de Verenigde Staten zelf betreft als wat de Chinese economie betreft. De nieuwe stimuleringsmaatregelen gaan de economie alleen op korte termijn ondersteunen, van steun op lange termijn is geen sprake. Volgens Citigroup dwingt de FED China om op haar beurt de monetaire politiek te versoepelen. Een week zonder limieten De internationale aandelenmarkten moesten de afgelopen week aanvankelijk een stapje terug doen. Dat was volgens ABN Amro ook wel begrijpelijk na de hele sterke stijgingen aan het eind van de voorgaande week, die het gevolg waren van de voorstellen van Mario Draghi met betrekking tot het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties. Overigens werd de week gekenmerkt door een aantal positieve ontwikkelingen. Het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe ziet geen belemmering voor Duitse deelname aan het permanente steunfonds (ESM), zolang de bijdrage de EUR 190 miljard maar niet overstijgt. En zelfs dan kan het maximum worden verhoogd als de Bondsdag daar zijn goedkeuring maar over mag uitspreken. De Nederlandse parlementsverkiezingen, die weliswaar niet erg bepalend zijn voor de aandelenmarkten, hadden wel een aantal positieve uitkomsten: minder populisme, minder fragmentatie en minder anti-Europa dan er aanvankelijk dreigde.