Die eilanden worden ook door Japan geclaimd. Geen van beide landen lijkt van plan om zijn standpunt te verzachten, zodat een confrontatie vroeg of laat niet kan worden uitgesloten. Vooral China heeft al herhaaldelijk de spierballen laten rollen, hoewel Japan zich evenmin onbetuigd heeft gelaten.

Sommigen vrezen dat er zich een vergelijkbare situatie voordoet als vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nu 100 jaar geleden, met China in de rol van Duitsland. China mag echter niet vergeleken worden met Duitsland in 1914, om de eenvoudige reden dat de Chinezen zich economisch momenteel geen oorlog kunnen veroorloven.

Die eilanden worden ook door Japan geclaimd. Geen van beide landen lijkt van plan om zijn standpunt te verzachten, zodat een confrontatie vroeg of laat niet kan worden uitgesloten. Vooral China heeft al herhaaldelijk de spierballen laten rollen, hoewel Japan zich evenmin onbetuigd heeft gelaten. Sommigen vrezen dat er zich een vergelijkbare situatie voordoet als vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nu 100 jaar geleden, met China in de rol van Duitsland. China mag echter niet vergeleken worden met Duitsland in 1914, om de eenvoudige reden dat de Chinezen zich economisch momenteel geen oorlog kunnen veroorloven.