Japan zit namelijk opgezadeld met een overgewaardeerde yen, die in de afgelopen jaren alsmaar is blijven stijgen tegenover de dollar. De toestand is helemaal uit de hand gelopen, in zoverre dat de kansen op een instorting van de koers van de yen met de dag toenemen. Achter de schermen wordt momenteel het scenario van een forse devaluatie van de yen bestudeerd.

China en Zuid-Korea zullen dans niet kunnen ontspringen

Het inklappen van de koers van de yen kan zware economische gevolgen hebben en die gevolgen gaan in geen geval beperkt blijven tot Japan zelf. China en Zuid-Korea zullen de dans niet kunnen ontspringen, de economie van beide landen zal zwaar te lijden hebben onder yen-problemen. De vergelijking met 1998 dringt zich op, toen een zware crisis de hele regio in vuur en vlam zette.

Het probleem is dat beide landen zwakke banken hebben, zodat het risico bestaat dat één of meer Chinese en/of Zuid-Koreaanse banken over kop zullen gaan.

De zwakheden van het Chinees bancair systeem - veel kredieten van bedenkelijke kwaliteit toegestaan aan lokale overheden - zijn bekend.

De Zuid-Koreaanse banken zijn anderzijds zwaar geleveraged omdat de huisgezinnen veel kredieten opgenomen hebben. Wanneer er iets gebeurt met de yen - en de kans op zo'n scenario is zeer groot - kan het spel op de wagen zitten in zowel China als Zuid-Korea.

Japan zit namelijk opgezadeld met een overgewaardeerde yen, die in de afgelopen jaren alsmaar is blijven stijgen tegenover de dollar. De toestand is helemaal uit de hand gelopen, in zoverre dat de kansen op een instorting van de koers van de yen met de dag toenemen. Achter de schermen wordt momenteel het scenario van een forse devaluatie van de yen bestudeerd. China en Zuid-Korea zullen dans niet kunnen ontspringenHet inklappen van de koers van de yen kan zware economische gevolgen hebben en die gevolgen gaan in geen geval beperkt blijven tot Japan zelf. China en Zuid-Korea zullen de dans niet kunnen ontspringen, de economie van beide landen zal zwaar te lijden hebben onder yen-problemen. De vergelijking met 1998 dringt zich op, toen een zware crisis de hele regio in vuur en vlam zette. Het probleem is dat beide landen zwakke banken hebben, zodat het risico bestaat dat één of meer Chinese en/of Zuid-Koreaanse banken over kop zullen gaan. De zwakheden van het Chinees bancair systeem - veel kredieten van bedenkelijke kwaliteit toegestaan aan lokale overheden - zijn bekend. De Zuid-Koreaanse banken zijn anderzijds zwaar geleveraged omdat de huisgezinnen veel kredieten opgenomen hebben. Wanneer er iets gebeurt met de yen - en de kans op zo'n scenario is zeer groot - kan het spel op de wagen zitten in zowel China als Zuid-Korea.