De banken hebben het financiële systeem overspoeld met kredieten, dit met de bedoeling om de economische opleving te ondersteunen. De economen verwachten dat de inflatie in China dit jaar een piek zal bereiken op 4,40%.

Ma Jun, in Hong Kong hoofdeconoom China bij Deutsche Bank, is van mening dat 3% een moeilijk houdbaar objectief is. Om de doelstelling te realiseren, zou de regering gedwongen kunnen worden om de rente te verhogen.

Bovendien lijkt ook prijzencontrole noodzakelijk. Mogelijk wordt nog deze maand de rente preventief verhoogd, kwestie van een inflatieversnelling te snel af te zijn. Alleen zo kan worden voorkomen dat de rente op bankdeposito's het tempo van de prijsstijgingen bij kan houden.

In februari is de inflatie in China gestegen tot 2,70%, zodat de kaap van 3% niet meer zover af is. De National Development and Reform Commission rapporteerde aan het National People's Congress dat zowel de stijging van de grondstoffenprijzen als de gevolgen van de sterke kredietgroei vorig jaar de inflatie voedsel geven.

Wen waarschuwde anderzijds voor de gevolgen van de stijging van de vastgoedprijzen en voor het latent gevaar dat aan de Chinese banken is verbonden.

Chinese vastgoedprijzen stijgen in een versneld tempo

Het Chinees National Bureau of Statistics (NBS) maakte bekend dat de vastgoedprijzen in China in februari aan het snelste tempo in bijna twee jaar zijn gestegen.

Volgens het National Bureau of Statistics (NBS) stegen de prijzen in 70 grote en middelgrote steden met 10,70% in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van januari was er sprake van een stijging met 0,90%.

De stijging kwam tot stand ondanks de maatregelen die de Chinese regering nam om de speculatie op de woningmarkt af te remmen. Volgens waarnemers kunnen de prijzen aan dit tempo onmogelijk verder stijgen.

De prijzen van nieuwe woningen stegen op jaarbasis zelfs met 13% in februari en met 1,30% tegenover de maand voordien. Dergelijke prijsstijgingen zijn uiteraard onmogelijk houdbaar op wat langere termijn.

Vooral in de provincie Hainan waren er opvallende prijsstijgingen, dit vanwege de beslissing van de regering om een eiland om te bouwen tot een internationaal toeristisch centrum.

In Haikou, de hoofdstad van Hainan, stegen de prijzen voor nieuwe huizen met 58,40%, in Sanya (de tweede stad) was er sprake van een stijging van de prijzen met 56,10%.

De banken hebben het financiële systeem overspoeld met kredieten, dit met de bedoeling om de economische opleving te ondersteunen. De economen verwachten dat de inflatie in China dit jaar een piek zal bereiken op 4,40%. Ma Jun, in Hong Kong hoofdeconoom China bij Deutsche Bank, is van mening dat 3% een moeilijk houdbaar objectief is. Om de doelstelling te realiseren, zou de regering gedwongen kunnen worden om de rente te verhogen. Bovendien lijkt ook prijzencontrole noodzakelijk. Mogelijk wordt nog deze maand de rente preventief verhoogd, kwestie van een inflatieversnelling te snel af te zijn. Alleen zo kan worden voorkomen dat de rente op bankdeposito's het tempo van de prijsstijgingen bij kan houden. In februari is de inflatie in China gestegen tot 2,70%, zodat de kaap van 3% niet meer zover af is. De National Development and Reform Commission rapporteerde aan het National People's Congress dat zowel de stijging van de grondstoffenprijzen als de gevolgen van de sterke kredietgroei vorig jaar de inflatie voedsel geven. Wen waarschuwde anderzijds voor de gevolgen van de stijging van de vastgoedprijzen en voor het latent gevaar dat aan de Chinese banken is verbonden. Chinese vastgoedprijzen stijgen in een versneld tempo Het Chinees National Bureau of Statistics (NBS) maakte bekend dat de vastgoedprijzen in China in februari aan het snelste tempo in bijna twee jaar zijn gestegen. Volgens het National Bureau of Statistics (NBS) stegen de prijzen in 70 grote en middelgrote steden met 10,70% in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van januari was er sprake van een stijging met 0,90%. De stijging kwam tot stand ondanks de maatregelen die de Chinese regering nam om de speculatie op de woningmarkt af te remmen. Volgens waarnemers kunnen de prijzen aan dit tempo onmogelijk verder stijgen. De prijzen van nieuwe woningen stegen op jaarbasis zelfs met 13% in februari en met 1,30% tegenover de maand voordien. Dergelijke prijsstijgingen zijn uiteraard onmogelijk houdbaar op wat langere termijn. Vooral in de provincie Hainan waren er opvallende prijsstijgingen, dit vanwege de beslissing van de regering om een eiland om te bouwen tot een internationaal toeristisch centrum. In Haikou, de hoofdstad van Hainan, stegen de prijzen voor nieuwe huizen met 58,40%, in Sanya (de tweede stad) was er sprake van een stijging van de prijzen met 56,10%.