Yao Jingyuan, hoofdeconoom bij het National Statistics Bureau, gaf toe dat de overheid in de afgelopen maanden verrast werd door de inflatieversnelling. Die was te wijten aan de stijging van de grondstoffenprijzen.

Yao merkt op dat China zeven jaar op rij goede graanoogsten heeft gehad, waardoor de voorraden op peil zijn. Dat zou de prijzen moeten kunnen stabiliseren wanneer de speculanten op afstand gehouden kunnen worden.

Het aanbod aan veel industriële producten overtreft eveneens de voorraden. Vorig jaar slaagde China er in om de inflatie onder het niveau van 3,50% te houden, maar dit jaar gaat dat niet lukken.

Yao Jingyuan, hoofdeconoom bij het National Statistics Bureau, gaf toe dat de overheid in de afgelopen maanden verrast werd door de inflatieversnelling. Die was te wijten aan de stijging van de grondstoffenprijzen. Yao merkt op dat China zeven jaar op rij goede graanoogsten heeft gehad, waardoor de voorraden op peil zijn. Dat zou de prijzen moeten kunnen stabiliseren wanneer de speculanten op afstand gehouden kunnen worden. Het aanbod aan veel industriële producten overtreft eveneens de voorraden. Vorig jaar slaagde China er in om de inflatie onder het niveau van 3,50% te houden, maar dit jaar gaat dat niet lukken.