China kan economie nog effectief stimuleren

De prijzen van tarwe , maïs en soja zijn recentelijk spectaculair gestegen. Hieraan liggen volgens professor Stefan Duchateau diverse redenen aan de basis, momenteel voornamelijk mislukte oogsten op grote schaal omwille van klimatologische omstandigheden.

Deze stijgingen zullen zich schoksgewijs en met enige vertraging doorzetten in de eindprijzen voor de consument.

De stabilisatie van de prijzen van de basisgrondstoffen die tijdens de afgelopen weken kan worden vastgesteld, is enigszins geruststellend maar vormt geen uitsluitsel voor een verdere ongunstige evolutie van de uiteindelijke consumptieprijzen.

Het tergend langzaam doorvoeren van de nodige stimulerende maatregelen weegt tijdelijk zwaar op de evolutie van de Chinese beurs, vooral volgens professor Stefan Duchateau omdat de verwachtingen hooggespannen waren.

Beleggers wachten af

In eerdere situaties wist de overheid immers steeds zeer gepast en doortastend op te treden om de economische groei snel terug op het gewenste peil te brengen.

Het (voorlopig) uitblijven van verdere rentedalingen, ondanks duidelijke indicaties van conjuncturele zwakte, heeft de nodige ontgoocheling veroorzaakt.

Internationale investeerders wachten nu af op duidelijke en onmiskenbare signalen dat de Chinese overheid de nodige maatregelen zal nemen om , zonder terughoudendheid, het groeipad van de economie te herstellen.

Dergelijke maatregelen kunnen er echter pas komen na de huidige politieke transitie en een geruststellende stabilisatie van de voedselprijzen. Tegelijk geeft dit ook het bijzondere potentieel aan van de Chinese aandelenbeurs.

In tegenstelling tot West-Europa, de VSA en Japan, waar zowat alle monetaire middelen nu reeds in stelling zijn gebracht, volstaat het in China om de relatief hoge officiële rentevoeten in een aantal decisieve stappen naar beneden te brengen, om de economie effectief te stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content