Beleggers zijn er volgens Theodoor Gilissen Bankiers terecht niet van overtuigd dat China al op eigen kracht sterk kan herstellen.

Toen ook diverse economische indicatoren in de westerse landen, als arbeidskosten en productiviteit tegenvielen en veel ondernemingen problemen hebben, zakten de aandelenbeurzen weer diep weg.

Dat het economisch klimaat op zijn vroegst pas in 2010 zal herstellen is geen verrassing meer. De werkloosheid en het aantal faillissementen zullen fors oplopen en de onzekerheid over de eigen toekomst is angstaanjagend.

Dat niet alle problemen door overheden zijn op te lossen, zal er volgens Theodoor Gilissen Bankiers toe leiden dat de welvaart af zal nemen.

Zoals de economen van de bank al eerder concludeerden kan ook de economische groei in China de wereldeconomie niet uit het dal trekken, maar wel aan het herstel bijdragen.

Het stimuleringspakket van afgelopen november ter waarde van 4000 mld yuan ($ 585 mld) komt overeen met zo'n 12% van het bbp. Een groot deel van dit pakket was echter al eerder aangekondigd, maar de uitvoering is versneld.

Daarnaast zal meer aan sociale zekerheid, gezondheidszorg en belastingverlaging worden gedaan. Deze maatregelen moeten verdere onrust onder de bevolking voorkomen, nu de werkloosheid snel oploopt en de onroerend goed markt verslechtert.

Het stimuleringspakket heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers al een licht positief effect gehad. De inkoopmanagersindex herstelde iets en de kredietverlening stijgt sterk.

Dat nu wordt afgezien van grote extra stimuleringsmaatregelen is gezien deze ontwikkelingen niet zo gek, maar de kans is klein dat de economische groei dit jaar 8% zal bedragen.

Die 8% is nodig om de werkgelegenheid op peil te houden. Een tweede stimuleringspakket is daarom later in het jaar te verwachten.

De Chinese regering heeft hiervoor nog alle ruimte, aangezien de staatsschuld nog geen 20% van het bbp bedraagt en het begrotingstekort op zal lopen tot 3% van het bbp.

Voor de wereldeconomie zou het volgens volgens Theodoor Gilissen Bankiers kunnen helpen als Chinese bedrijven de directe investeringen in andere landen zouden opvoeren.

Weliswaar was China daarin tot nu toe weinig succesvol,
met verliezen op Blackstone, Morgan Stanley en Ping-An, maar de samenwerking met diverse grondstofleveranciers in Afrika en Rusland en mogelijk technologiebedrijven kunnen een belangrijke stimulans voor de toekomst betekenen.

Beleggers zijn er volgens Theodoor Gilissen Bankiers terecht niet van overtuigd dat China al op eigen kracht sterk kan herstellen. Toen ook diverse economische indicatoren in de westerse landen, als arbeidskosten en productiviteit tegenvielen en veel ondernemingen problemen hebben, zakten de aandelenbeurzen weer diep weg.Dat het economisch klimaat op zijn vroegst pas in 2010 zal herstellen is geen verrassing meer. De werkloosheid en het aantal faillissementen zullen fors oplopen en de onzekerheid over de eigen toekomst is angstaanjagend. Dat niet alle problemen door overheden zijn op te lossen, zal er volgens Theodoor Gilissen Bankiers toe leiden dat de welvaart af zal nemen. Zoals de economen van de bank al eerder concludeerden kan ook de economische groei in China de wereldeconomie niet uit het dal trekken, maar wel aan het herstel bijdragen. Het stimuleringspakket van afgelopen november ter waarde van 4000 mld yuan ($ 585 mld) komt overeen met zo'n 12% van het bbp. Een groot deel van dit pakket was echter al eerder aangekondigd, maar de uitvoering is versneld. Daarnaast zal meer aan sociale zekerheid, gezondheidszorg en belastingverlaging worden gedaan. Deze maatregelen moeten verdere onrust onder de bevolking voorkomen, nu de werkloosheid snel oploopt en de onroerend goed markt verslechtert.Het stimuleringspakket heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers al een licht positief effect gehad. De inkoopmanagersindex herstelde iets en de kredietverlening stijgt sterk. Dat nu wordt afgezien van grote extra stimuleringsmaatregelen is gezien deze ontwikkelingen niet zo gek, maar de kans is klein dat de economische groei dit jaar 8% zal bedragen. Die 8% is nodig om de werkgelegenheid op peil te houden. Een tweede stimuleringspakket is daarom later in het jaar te verwachten. De Chinese regering heeft hiervoor nog alle ruimte, aangezien de staatsschuld nog geen 20% van het bbp bedraagt en het begrotingstekort op zal lopen tot 3% van het bbp. Voor de wereldeconomie zou het volgens volgens Theodoor Gilissen Bankiers kunnen helpen als Chinese bedrijven de directe investeringen in andere landen zouden opvoeren. Weliswaar was China daarin tot nu toe weinig succesvol, met verliezen op Blackstone, Morgan Stanley en Ping-An, maar de samenwerking met diverse grondstofleveranciers in Afrika en Rusland en mogelijk technologiebedrijven kunnen een belangrijke stimulans voor de toekomst betekenen.