Uit een onderzoek uitgevoerd door Bloomberg bij 19 banken bleek dat 12 ondervraagden een vrijer bewegen van de yuan tegen 30 juni verwachten. De vijf anderen verwachten dat dit tegen 30 september gaat gebeurden, de resterende twee mikken op het einde van dit jaar.

China zou door een appreciatie van de yuan op de eerste plaats de inflatie de pas willen afsnijden. Een forse wijziging in de monetaire politiek lijkt echter onwaarschijnlijk, want het land wordt met grote uitdagingen geconfronteerd.

China moet namelijk zijn export blijven ondersteunen, want er moeten maar liefst arbeidsplaatsen voor 230 miljoen binnenlandse migranten gecreeërd worden.

Door de munt duurder te laten worden kan de stijging van de prijzen afgeremd worden. In maart stegen de importprijzen met 17% in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Maart was overigens de eerste maand sinds 2004 dat er een deficiet op de handelsbalans werd opgetekend.

China zal volgens Zhao Qingming, senior analist in Beijing bij Construction Bank, aan zijn eigen tempo de monetaire politiek aanpassen en niet zwichten voor buitenlandse druk.

Uit een onderzoek uitgevoerd door Bloomberg bij 19 banken bleek dat 12 ondervraagden een vrijer bewegen van de yuan tegen 30 juni verwachten. De vijf anderen verwachten dat dit tegen 30 september gaat gebeurden, de resterende twee mikken op het einde van dit jaar. China zou door een appreciatie van de yuan op de eerste plaats de inflatie de pas willen afsnijden. Een forse wijziging in de monetaire politiek lijkt echter onwaarschijnlijk, want het land wordt met grote uitdagingen geconfronteerd. China moet namelijk zijn export blijven ondersteunen, want er moeten maar liefst arbeidsplaatsen voor 230 miljoen binnenlandse migranten gecreeërd worden. Door de munt duurder te laten worden kan de stijging van de prijzen afgeremd worden. In maart stegen de importprijzen met 17% in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Maart was overigens de eerste maand sinds 2004 dat er een deficiet op de handelsbalans werd opgetekend. China zal volgens Zhao Qingming, senior analist in Beijing bij Construction Bank, aan zijn eigen tempo de monetaire politiek aanpassen en niet zwichten voor buitenlandse druk.