De raad van bestuur van het IMF besliste om maximaal 403,30 ton goud te verkopen, wat overeenstemt met een achtste van het totaal bezit aan goud. Het is de bedoeling om de gewone gang van zaken op de goudmarkt niet te verstoren.

Het Internationaal Monetair Fonds is de derde grootste bezitter van goud in de wereld, na de Verenigde Staten en Duitsland. Het goud kan worden geplaatst bij één van zijn leden - China, India en Rusland hebben al interesse betoond - of kan op de markt worden verkocht.

Deze drie landen willen op die manier hun afhankelijkheid van de dollar als reservemunt verminderen. Wanneer het goud toch op de openbare markt zal worden verkocht, worden de marktpartijen op voorhand gewaarschuwd.

Het IMF wil de goudverkopen coördineren met die van voornaamste centrale banken. Die gingen er vorige maand mee akkoord om de jaarlijkse goudverkopen te beperken tot 400 ton, met een plafond van 2000 ton over vijf jaar.

De organisatie heeft geld nodig, want verwacht wordt dat het volgend jaar met een deficiet van 400 miljoen dollar zal geconfronteerd worden.

De huidige voorzitter Dominique Strauss-Kahn heeft al kostenbesparende maatregelen genomen, onder andere door te snijden in het personeel.

Op het hoogtepunt van de financiële crisis moest het IMF een aantal landen ter hulp snellen met noodleningen. Het ging in totaal om een twaalftal landen, gaande van IJsland tot Pakistan.

De raad van bestuur van het IMF besliste om maximaal 403,30 ton goud te verkopen, wat overeenstemt met een achtste van het totaal bezit aan goud. Het is de bedoeling om de gewone gang van zaken op de goudmarkt niet te verstoren. Het Internationaal Monetair Fonds is de derde grootste bezitter van goud in de wereld, na de Verenigde Staten en Duitsland. Het goud kan worden geplaatst bij één van zijn leden - China, India en Rusland hebben al interesse betoond - of kan op de markt worden verkocht. Deze drie landen willen op die manier hun afhankelijkheid van de dollar als reservemunt verminderen. Wanneer het goud toch op de openbare markt zal worden verkocht, worden de marktpartijen op voorhand gewaarschuwd. Het IMF wil de goudverkopen coördineren met die van voornaamste centrale banken. Die gingen er vorige maand mee akkoord om de jaarlijkse goudverkopen te beperken tot 400 ton, met een plafond van 2000 ton over vijf jaar. De organisatie heeft geld nodig, want verwacht wordt dat het volgend jaar met een deficiet van 400 miljoen dollar zal geconfronteerd worden. De huidige voorzitter Dominique Strauss-Kahn heeft al kostenbesparende maatregelen genomen, onder andere door te snijden in het personeel. Op het hoogtepunt van de financiële crisis moest het IMF een aantal landen ter hulp snellen met noodleningen. Het ging in totaal om een twaalftal landen, gaande van IJsland tot Pakistan.