Blijkt echter dat dezelfde hoeveelheid grondstoffen meermaals als onderpand voor kredieten is gebruikt. De problemen duiken dan op wanneer de ontlener zijn koper, nikkel, goud enzovoort komt opvragen. Op dat moment zal namelijk blijken dat dit onderpand niet langer beschikbaar is.

China heeft van de handel in commodities een Ponzi schema gemaakt, met de havenstad Qingdao als centraal knooppunt van de fraude. Ook de westerse banken dreigen nu betrokken te raken, minstens één westerse bank is al gestopt met het financieren van de handel van koper naar China. Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) weigerde vanwege het onderzoek dat loopt in Qingdao nog kredietbrieven te verschaffen.

Blijkt echter dat dezelfde hoeveelheid grondstoffen meermaals als onderpand voor kredieten is gebruikt. De problemen duiken dan op wanneer de ontlener zijn koper, nikkel, goud enzovoort komt opvragen. Op dat moment zal namelijk blijken dat dit onderpand niet langer beschikbaar is. China heeft van de handel in commodities een Ponzi schema gemaakt, met de havenstad Qingdao als centraal knooppunt van de fraude. Ook de westerse banken dreigen nu betrokken te raken, minstens één westerse bank is al gestopt met het financieren van de handel van koper naar China. Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) weigerde vanwege het onderzoek dat loopt in Qingdao nog kredietbrieven te verschaffen.