In de eerste zes maanden van dit jaar importeerde China een record hoeveelheid van 48 miljoen ton steenkool. Inmiddels hebben de Chinese mijnen hun eigen productie opnieuw opgedreven.

In Shanxi, de Chinese provincie waar de meeste steenkool wordt geproduceerd, zou de productie met 60% kunnen stijgen in de tweede helft van dit jaar. Dat betekent een extra productie van 150 miljoen metrische ton, of tweemaal het jaarlijks verbruik in Duitsland.

Volgens een rondvraag uitgevoerd door Bloomberg kan de Chinese import tussen 30 juni en 31 december met 33% dalen. In juni daalde de import van steenkool in China al met 13%.

Een prijsdaling voor steenkool is geen goed nieuws voor Xstrata, dat als grootste producent van steenkool voor energiecentrales de winstgevendheid onder druk kan zien komen staan.

In de eerste zes maanden van dit jaar importeerde China een record hoeveelheid van 48 miljoen ton steenkool. Inmiddels hebben de Chinese mijnen hun eigen productie opnieuw opgedreven. In Shanxi, de Chinese provincie waar de meeste steenkool wordt geproduceerd, zou de productie met 60% kunnen stijgen in de tweede helft van dit jaar. Dat betekent een extra productie van 150 miljoen metrische ton, of tweemaal het jaarlijks verbruik in Duitsland. Volgens een rondvraag uitgevoerd door Bloomberg kan de Chinese import tussen 30 juni en 31 december met 33% dalen. In juni daalde de import van steenkool in China al met 13%. Een prijsdaling voor steenkool is geen goed nieuws voor Xstrata, dat als grootste producent van steenkool voor energiecentrales de winstgevendheid onder druk kan zien komen staan.