Het goede nieuws komt gezamenlijk uit China en Japan, want beide landen zijn bereid om te onderhandelen over hun territoriaal dispuut. Een definitieve oplossing is misschien nog niet in zicht, maar er is alleszins al sprake van een zekere toenadering tussen beide landen.

De ruzie tussen beide grootmachten heeft economische gevolgen voor de hele regio en daar wordt dus uiteindelijk niemand echt beter van.

Tweede golf in Chinese bouwsector moet piek nog bereiken

In de nasleep van de financiële crisis heeft de Chinese regering in 2009 een van de grootste stimuleringspaketten ooit doorgevoerd. Dit heeft gezorgd voor een enorme hausse op de Chinese huizenmarkt met navenante gevolgen voor de mondiale prijzen van grondstoffen.

In een uitgebreid rapport constateert Goldman Sachs dat deze effecten komen in golven. De eerste golf is voorbij, terwijl de tweede golf zijn hoogtepunt nog moet bereiken.

Deze laatste golf heeft vooral gevolgen voor grondstoffen gebruikt in de eindfase van de bouw, zoals koper of aluminium, en zal doorwerken tot in 2013. Tegen die tijd zal weer een nieuwe, kleinere golf ontstaan als het aantal nieuwe bouwprojecten weer op zal veren.

Het goede nieuws komt gezamenlijk uit China en Japan, want beide landen zijn bereid om te onderhandelen over hun territoriaal dispuut. Een definitieve oplossing is misschien nog niet in zicht, maar er is alleszins al sprake van een zekere toenadering tussen beide landen. De ruzie tussen beide grootmachten heeft economische gevolgen voor de hele regio en daar wordt dus uiteindelijk niemand echt beter van. Tweede golf in Chinese bouwsector moet piek nog bereikenIn de nasleep van de financiële crisis heeft de Chinese regering in 2009 een van de grootste stimuleringspaketten ooit doorgevoerd. Dit heeft gezorgd voor een enorme hausse op de Chinese huizenmarkt met navenante gevolgen voor de mondiale prijzen van grondstoffen. In een uitgebreid rapport constateert Goldman Sachs dat deze effecten komen in golven. De eerste golf is voorbij, terwijl de tweede golf zijn hoogtepunt nog moet bereiken. Deze laatste golf heeft vooral gevolgen voor grondstoffen gebruikt in de eindfase van de bouw, zoals koper of aluminium, en zal doorwerken tot in 2013. Tegen die tijd zal weer een nieuwe, kleinere golf ontstaan als het aantal nieuwe bouwprojecten weer op zal veren.