Voor de Amerikaanse schatkist is dit een allesbehalve gunstige trend. Wanneer ze zich doorzet, kan de overheid meer rente moeten gaan betalen om haar obligaties geplaatst te krijgen.

Dat zou dan gebeuren dat de Amerikaanse federale overheid met een recorddeficiet op de begroting geconfronteerd wordt. Het Treasury Department berekende dat de buitenlanders de posities in VS-staatsobligaties met 53 miljard dollar afbouwde.

Daarmee werd het vorige record van 44,50 miljard dollar uit april 2009 ruimschoots geklopt. China is niet langer het buitenlands land dat het meest Amerikaans schuldenpapier aanhoudt. Dat is nu Japan geworden.

Japan bouwde de posities in U.S. Treasuries in december weliswaar met 11,50 miljard dollar af tot 768,80 miljard dollar af, maar dat bedrag is nu groter dan de 755,40 miljard dollar die China aanhoudt.

Het Treasury Department berekende dat de buitenlanders in december netto kopers waren van 63,30 miljard dollar, tegenover 126,40 miljard dollar in november. In dit bedrag zijn ook private company bonds begrepen.

Voor de Amerikaanse schatkist is dit een allesbehalve gunstige trend. Wanneer ze zich doorzet, kan de overheid meer rente moeten gaan betalen om haar obligaties geplaatst te krijgen. Dat zou dan gebeuren dat de Amerikaanse federale overheid met een recorddeficiet op de begroting geconfronteerd wordt. Het Treasury Department berekende dat de buitenlanders de posities in VS-staatsobligaties met 53 miljard dollar afbouwde. Daarmee werd het vorige record van 44,50 miljard dollar uit april 2009 ruimschoots geklopt. China is niet langer het buitenlands land dat het meest Amerikaans schuldenpapier aanhoudt. Dat is nu Japan geworden. Japan bouwde de posities in U.S. Treasuries in december weliswaar met 11,50 miljard dollar af tot 768,80 miljard dollar af, maar dat bedrag is nu groter dan de 755,40 miljard dollar die China aanhoudt. Het Treasury Department berekende dat de buitenlanders in december netto kopers waren van 63,30 miljard dollar, tegenover 126,40 miljard dollar in november. In dit bedrag zijn ook private company bonds begrepen.