Het tekort bedroeg 7,24 miljard dollar, tegenover een overschot van 7,60 miljard dollar in februari. De consensusverwachting bij 26 ondervraagde analisten lag slechts op een surplus van 390 miljoen dollar.

De invoer steeg met 66% ten opzichte van het jaar voordien, de export liet een stijging met 24,30% optekenen. Het deficiet op de handelsbalans geeft China munitie in de woordenstrijd met de Verenigde Staten over de appreciatie van de yuan.

De Amerikaanse minister van Financiën Paulson verklaarde afgelopen weekend nog dat een sterke munt in belang van China zelf was. Het ziet er dan ook niet naar uit de Verenigde Staten door de handelscijfers van één enkele maand hun standpunt gaan wijzigen.

Er speelde namelijk ook eenmalige factoren een rol. De exporteurs van kleding werden bijvoorbeeld afgeremd door een tekort een personeel. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de schoenensector.

Wang Qian, China econoom bij JPMorgan Chase & Co. in Hong Kong, is van mening dat het surplus op de handelsbalans van tijdelijke aard zal zijn. Volgens Wang gaat China op relatief korte termijn de yuan toch loskoppelen van de dollar.

Het tekort bedroeg 7,24 miljard dollar, tegenover een overschot van 7,60 miljard dollar in februari. De consensusverwachting bij 26 ondervraagde analisten lag slechts op een surplus van 390 miljoen dollar. De invoer steeg met 66% ten opzichte van het jaar voordien, de export liet een stijging met 24,30% optekenen. Het deficiet op de handelsbalans geeft China munitie in de woordenstrijd met de Verenigde Staten over de appreciatie van de yuan. De Amerikaanse minister van Financiën Paulson verklaarde afgelopen weekend nog dat een sterke munt in belang van China zelf was. Het ziet er dan ook niet naar uit de Verenigde Staten door de handelscijfers van één enkele maand hun standpunt gaan wijzigen. Er speelde namelijk ook eenmalige factoren een rol. De exporteurs van kleding werden bijvoorbeeld afgeremd door een tekort een personeel. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de schoenensector. Wang Qian, China econoom bij JPMorgan Chase & Co. in Hong Kong, is van mening dat het surplus op de handelsbalans van tijdelijke aard zal zijn. Volgens Wang gaat China op relatief korte termijn de yuan toch loskoppelen van de dollar.