De reden voor die koersstijging ligt voor de hand: de Chileense economie doet het erg goed. Dat is op de eerste plaats te danken aan de mijnbouwbedrijven, die volop hebben geprofiteerd van de stijging van (vooral) de koperprijs.

Bovendien exporteert Chili op grote schaal wijn, graan en wol naar de Verenigde Staten en ook naar deze drie producten is er een grote vraag. Veel Chileense bedrijven hebben in de afgelopen weken recordresultaten bekendgemaakt.

Sommige aandelen op de beurs van Santiago zijn nog forser gestegen dan het beursgemiddelde. Banco Santiago noteert 33% hoger, terwijl op Wall Street Bank of America bijvoorbeeld moet tevreden zijn met een koersdaling van 7%. Lan Chile liet al een koersstijging met 45% optekenen.

Er zijn niettemin analisten die grote vraagtekens plaatsen bij de houdbaarheid van de rally in Santiago. De beurs is en blijft in grote mate afhankelijkheid van de koperprijs en wanneer die een reactie ondergaat, zullen de Chileense beurskoersen onvermijdelijk moeten gaan volgen.

De reden voor die koersstijging ligt voor de hand: de Chileense economie doet het erg goed. Dat is op de eerste plaats te danken aan de mijnbouwbedrijven, die volop hebben geprofiteerd van de stijging van (vooral) de koperprijs. Bovendien exporteert Chili op grote schaal wijn, graan en wol naar de Verenigde Staten en ook naar deze drie producten is er een grote vraag. Veel Chileense bedrijven hebben in de afgelopen weken recordresultaten bekendgemaakt. Sommige aandelen op de beurs van Santiago zijn nog forser gestegen dan het beursgemiddelde. Banco Santiago noteert 33% hoger, terwijl op Wall Street Bank of America bijvoorbeeld moet tevreden zijn met een koersdaling van 7%. Lan Chile liet al een koersstijging met 45% optekenen. Er zijn niettemin analisten die grote vraagtekens plaatsen bij de houdbaarheid van de rally in Santiago. De beurs is en blijft in grote mate afhankelijkheid van de koperprijs en wanneer die een reactie ondergaat, zullen de Chileense beurskoersen onvermijdelijk moeten gaan volgen.